49
Следвайте ни

2 млн. лв. тръгват към розопроизводителите

viber icon

От 1 октомври тръгва прием по схемата „Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“. Мярката се прилага за първи път. Документи ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие” до 15 октомври тази година.

Утвърденият бюджет от ДФ „Земеделие“ за 2021 г. е 2 млн. лева. Стопаните ще могат да получат до 100 лева на декар. Помощта се предоставя под формата на компенсация за покриване на част от разходите направени за отглеждане на единица площ розови насаждения от вида „Дамасцена” и „Алба” до прибиране на реколтата през 2021 година. Средствата ще бъдат изплатени на розопроизводителите до 5 ноември 2021 г. 

На подпомагане подлежат регистрирани фермери, микро, малки и средни предприятия, които нямат сключени договори за покупко-продажба на цвят от маслодайна роза с преработвателни предприятия през настоящата година. Допустими за финансиране са и производители, които имат подписан договор с розоварните, но не са предали продукцията си в тях, т.е. нямат декларация за количествата произведен и реализиран цвят от маслодайна роза по сключените договори за текущата стопанска година. Кандидатите трябва да имат и актуална регистрация в Регистъра по Закона за маслодайната роза.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?