44

15 производители на фини мезета със злато от "Месомания"

15 български месопреработвателни компании бяха отличени със златен медал и диплом в рамките на "Месомания 2023". Юбилейното 30-о издание, организирано от Асоциацията на месопреработвателите в България, се проведе в столицата. 

„Актуал“ ООД получи награда за своя едноименен деликатес кълцаница. От „Белла България“ бяха наградени за Майсторлъшката си серия луканка, суджук, бабек и старец, а „Елко Мес“ ООД - за своите „Сурово-пушени колбаси“. „Биляна Мес“ ЕООД беше отличена за пастърмата си „Усойна“, а „Енола Мес“ ЕООД впечатлиха със серията си малотрайни колбаси и със заготовките за кюфтета.

„Вланел“ ООД си осигуриха заслужено място сред носителите на наградите за своите пилешки пикантни крила „Пири Пири“, а „Еко Мес“ получи няколко отличия, включително за слайсовете „Родопа Пазарджик“ и шпек „Смядово“.

„Малевентум Марон“ впечатли съдиите с „Влашко мезе“, а „Недко Недков - Овчарово ЕООД“ - със серията си наденици и суджук „Добротица“, както и с наденичките с кашкавал „Фиеста“.

„Плевен Мес“ ООД бяха отличени за серията „Кайлъка“, а „Ресторанти Добревски“ ООД - за сурово-сушените си колбаси от биволско месо.

Свинекомплекс „Голямо Враново Инвест“ получи отличие за „Луканка от източнобалканска свиня“. Месните продукти от говеждо месо на „Екрос-I“ ЕООД и продуктите им от заешко също грабнаха награда от 30-ата "Месомания".

За потребителите, които не ядат месо, също има добри новини. „Сами-М“ ЕООД бяха отличени за серията „Зеленчукови полуфабрикати“, включваща картофени кюфтета и спаначени пръчки.

В тазгодишното изложение на "Месомания" участваха над 460 български и чуждестранни фирми от целия хранително-вкусов сектор. Освен месни и вегетариански храни и напитки бяха представени също машини и технологии за обработка, складовото оборудване и опаковки, млечни, хлебни и сладкарски изделия, вино, спиртни и крафт напитки.

"Един от приоритетите на Министерството на земеделието е да свърже компонентите на агрохранителната верига, при която все още има разделение на производители и преработватели", коментира при откриването министър Кирил Вътев. Той уточни, че има много работа в тази посока, за да може българският потребител да има на трапезата си храни, произведени от родни суровини, български плодове и зеленчуци и пчелен мед. Според него по този начин продуктите - независимо от това дали са директно от фермата, или са минали през цялата хранително-вкусова промишленост - ще могат да имат успех на пазара.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?