1000 лв. гони заплатата на животновъд, няма кадри

Малките ферми трудно ще изпълнят новите изисквания, които се увеличават, а приходите падат, жалват се стопаните

Липсата на кадри е обхванаха и животновъдството. Освен ниските субсидии, за сектора все по-голям става проблемът с намирането на работна ръка, жалват се фермери от региона.    

Липсата на работници доведе до повишаване на средните заплати за животновъдите, която в момента е над 1000 лв. месечно. Освен това читави и съвестни кадри почти не се намират. Трудът е тежък, но за сметка на това постоянен, допълват стопаните.  

Животновъдството е една от най-тежките и трудоемки дейности у нас. Проблемите в този сектор са много, но основният са ниските субсидии за животновъдите, особено на фона на тези в съседна Румъния, с която заедно влязохме в ЕС.  Малките и средни ферми у нас преживяват на ръба, в съседна Румъния фермерът получава по 800 евро на крава, а тук максимум 750 лв. годишно.

През последната година млякото се изкупува за  0,55- 0,75 лв./л. Всеки месец изискванията за фермите стават все по-големи, а приходите ни вместо да растат – падат. Говори се, че вместо повишение на изкупната цена, съвсем скоро се очаква понижение.

В момента всички ферми трябва да изпълнят изискванията на чл. 137 за Европейско качество. Сред тях са фермите да разполагат с бетонирани торови площадки, да са оборудвани със специални помещения за съхранение на млякото и много други, което естествено е важно и добро, само че малките ферми трудно могат да ги покриват и да са на печалба.

В момента получаваме два вида субсидии – т.н. „референтна дата”, която идва от бюджета на страната, и помощ обвързана с производството на мляко, която се финансира от ЕС. Говори се, че след програмния периот до 2020 г. ще спрат да изплащат националната помощ, което ще доведе от загуби на субсидия от близо 200 лева на крава. Това ще доведе със сигурност до още фалити в бранша.

Като пример може да се посочи, че за последните две години са затворени 2850 ферми в страната. Фактът, че в животновъдството работят все повече хора в предпенсионна и пенсионна възраст, а младите почти липсват, подсказва, че това е отмиращ сектор, казват още  животновъдите.  

 

 
 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?