49

10 грешки при зазимяване на розите

Всеки цветар зазимява розите по свой начин, опирайки се на своя опит и съвети на опитните специалисти. С препоръката на agrozona.bg пред​упреждаваме за 10 грешки, които не трябва да допускате.

- Да бързате с укриването на розите. Тези растения са достатъчно студоустойчиви. Нужно е да изчакате спирането на дъждовете и установяването на минусови температури.

- Да загребвате клонките на розите в мраза. Студовете правят стеблата на розите чупливи, кората лесно се пука и от това раните стават врата за инфекции.

- Да изрязвате незрелите клонки прекалено рано. Докато е достатъчно топло, такава резитба може да провокира образуването на нови филизи. Тънките клонки след резитба трябва да се обработят с фунгицид.

- Да използвате за връзване канап. Връвчиците от естествени материали лесно се намокрят и загниват. За фиксиране използвайте пластмасови щипки или телчици.

- Да оставяте листа на стеблата на розите. Дори листата да са здрави, на розите не трябва да оставят никакви листа, тъй като те могат да загният и да предизвикат инфекция на цялото растение.

- Да загърляте розите в мокро време. Когато времето е мокро, дори използването на сухи смеси за загърляне не е подходящо. Трябва да изчакате земята да просъхне и тогава да покривате стеблата с пръст, иначе растенията могат да загният.

- Да хвърляте върху розите окапалите от тях листа. Това е категорично противопоказно, тъй като по листата може да има различни вредители, които да се запазят до следващата година.

- Да слагате стеблата на катерливите рози на земята. Когато прибирате за зимуване катерливите рози, трябва внимателно да свалите плетовете от основата, на която са закачени, и да ги сложите на земята, където преди това сте постлали дебел стиропор или пък ред пластмасови бутилки.

- Да ​покривате розите с полиетилен. Това е най-опасният за растенията през зимата материал, тъй като той задържа влагата и студа. Така растенията могат да се изпотят и след като настъпи студ - да измръзнат.

- Да бързате с махането на укритието през пролетта. Трябва да отваряте укритията на розите постепенно, като не забравяте да пазите храстите от яркото слънце, за да не се събудят розите изведнъж и прекалено рано.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?