Подай сигнал

Аграрният университет посреща гости с реставрирана фреска на Йоан Левиев

Образование

от Eкип на "Марица" 225 прегледа 0

Аграрният университет - Пловдив ще бъде домакин на знакова конференция на Българското председателство на Съвета на ЕС - Изследвания и иновации за продоволствено осигуряване и повишаване на качеството на храните и хранителните системи „ХРАНИ 2030“. На форума днес и утре се очаква да вземат участие над 300 политици, изследователи и водещи експерти в областта. В тази връзка заедно с цялата дейност по подготовка на събитието се извърши реставрацията на стенописната композиция „Земята и хората” с автор Йоан Левиев, създадена в средата на 60-те години на XX в.

Произведението се намира във фоайето на ректората. Стенописът може да бъде определен, ако не като най-мащабното произведение на този автор, то със сигурност като едно от най-сложните в композиционен план, който сме срещали. Имаме основание да твърдим това заради начина, по който е поместено произведението в двете стълбищни части и етажни нива.

Изпълнено е в класическата стенописна техника, изискваща високо майсторство на рисуване - „мокро фреско”, такава, каквато само автор от висотата на Левиев може да притежава.

При първоначалния оглед на произведението е установено, че въпреки предизвикващата уважение възраст на творбата и пребиваването в интензивна обществена среда, тя е в добро общо състояние, но не в достатъчно представителен вид. Извършени са поредица реставрационни мероприятия, свързани с почистването, консервацията и реставрацията на живописния слой. По време на реставрацията се установи, че по произведението има данни за предишни поправки, което бе потвърдено и от преки свидетели на това как авторът лично в средата на 90-те се е погрижил за доброто състояние на произведението си по повод на друго важно събитие от историята на университета - 50-годишния му юбилей.

“С желанието си да реставрира стенописа университетът се доказва като добър стопанин на това изключително произведение, дело на ненадминатия пловдивски майстор на четката”, е мнението на реставратора.

Композицията проследява историята на човечеството от най-древни времена до наши дни, като през целия този разказ е представена връзката между земята и хората. Във втората част на композицията със задоволство ще установим колко актуална е темата за науката в полза на земеделието - тема, която е пряко свързана с дневния ред на знаковото събитие.

Коментари