Агенция Fitch посочи кога България ще приеме еврото

България може да приеме еврото най-рано след 4 години, стига обаче да отговори на критериите на чакалнята, позната като ERM II. Това прогнозира международната рейтингова агенция Fitch Ratings в свой доклад за Еврозоната, пише Монитор.

Процесът за влизане във валутния механизъм у нас официално започна през юли миналата година като крайното решение се очаква да бъде оповестено в края на 2019 г. Друга страна, която също очаква добри новини, е Хърватия. Тя поиска да се включи в механизма през миналия месец. Според експертите

съдбоносната година за България е 2023 г.,


а за Хърватия – 2024 г. Това обаче ще стане възможно само ако страните отговорят на всички изисквания. Северната ни съседка Румъния също е изразила интерес към единната валута, но все още няма официално заявление. Вероятността Унгария, Полша и Чехия да се присъединят продължава да бъде малка, тъй като в тези страни подкрепата на еврото е ниска.

Според доклада, основните предимства от приемането на еврото са достъп до резервна валута, с която се предотвратява риска от валутна криза и се подпомага чуждестранното търсене на вътрешни финансови активи. Страните ще получат и достъп до паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която може да се има доверие. Потребителите пък ще имат по-ниски транзакционни разходи, а това ще доведе до по-големи потоци от капитал за останалата част от Еврозоната. Ако пък има някаква беда, то страната ни може да се възползва от външно финансиране, пише в доклада на рейтинговата агенция.

Минусите обаче включват възможност от дефлационен натиск в случай на големи резерви, както и задължението да се помага финансово на други страни в даден момент. Отделно, цените на кредитите и на акциите могат да се повишат, ако има голям приток на капитал.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
млад меринджей

млад меринджей

22.08.2019 | 19:58

Най-големият недостатък на приемането на Еврото е отпадането на Валутния борд! Политиците ни ще могат да теглят много по-големи заеми, които икономиката ни не е в състояние да покрива! Гръцкият сценарий, но в много по-тежък вариант. Защото Гърция има развита икономика, а ние нямаме. После политиците ни ще говорят колко мързеливи сме, та не можем да си изплащаме дълговете....

Отговори
2 4

22.08.2019 | 19:03

Забравете.

Отговори
3 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?