АФИС: Всички губят от излизането на Великобритания от ЕС

Българското общество няма категоричен отговор на въпросите кой би спечелил и кой би изгубил от напускането на Великобритания от ЕС. Това показва последното проучване на социологическа агенция АФИС, предава БТВ.

Всеки пети запитан (20,4%) е на мнение, че от брекзит печели предимно Обединеното кралство. Едва 5,6 на сто са тези, които мислят, че от тази ситуация ще спечели Европейския съюз.

Други около 8% пък считат, че и ЕС и Великобритания биха спечелили от напускането на Кралството.

Все пак най-голяма група респонденти се обединява около мнението, че никой няма да спечели от един такъв разлом – това са малко над 43 на сто от всички запитани. Близо 23 на сто пък нямат мнение по този въпрос. 

Реципрочният въпрос – преди всичко кой губи от брекзит, също показва закономерна тенденция. Практически всеки четвърти смята, че и Съюзът, и Островът ще бъдат преди всичко губещи страни от потенциалния развод.

За 23% губещ ще бъде преди всичко Европейският съюз. Значително по-нисък е делът на хората, които смятат, че загуби ще търпи предимно Великобритания. Отново, всеки четвърти запитан няма мнение по този въпрос, а 14% са на мнение, че нито една от страните няма да претърпи загуби. 

При вглеждането в по-дълбокия разрез на данните се вижда, че висшистите в по-голяма степен са на мнение, че от предстоящия брекзит всички страни са губещи и практически няма печелещи. Младите (18-29 години), включително учащите и студентите, определят като основен губещ от брекзит в по-голяма степен ще бъде Великобритания.

Изследването обхваща близо 30% от респонденти, които или лично, или членове на семейството им са работили през последните пет години в страни от Европейския съюз. Близо половината от тях смятат, че никой няма да спечели, а загубите се разпределят между отговорите ЕС и „и двете страни“.

 Много сходна е картината и сред евро-оптимистите и евро-скептиците, попаднали в извадката. Отново няма съществени разминавания в нагласите, независимо дали част от запитаните вярват или не вярват в Европейските институции, както и дали Европа се движи в правилната или грешната посока.

Социологическите проучвания във Великобритания регистрираха съществена промяна в масовите нагласи по въпроса за брекзит. Делът на привържениците на спадна с 11 пункта за сметка на увеличения дял на противниците – с 6 пункта. Почти сигурно е, че ако сега се повтори референдумът от 2016 г., противниците на брекзит ще надделеят.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?