Аджисана става квартал за чудо и приказ

„Агромах” ще работи по рехабилитацията на улици, градинки и междублокови пространства в зоната

На 12 юли кметът на Пловдив Иван Тотев и изпълнителният директор на "Агромах" Виктор Велев направиха символична първа копка на проекта, който ще преобрази централната градска част. Финансирането идва по ОП „Региони в растеж” 2014-2020.

Фирма „Агромах” работи в участъка на площад „Александър Малинов” - до Източната порта. Районът е ключов от гледна точка на културно-историческото наследство на града. Тук се намира Източната порта. В близост е къщата на ул. „Иван Срацимир” №6, която вече е собственост на общината. Намеренията са тя да се трансформира в информационен център, който да обслужва Източната порта след консервацията , уточни кметът Тотев. Затова за администрацията на града е важна и връзката между Източната порта и Малката базилика, която също предстои да се развие в бъдеще.   

„Осъзнаваме важността на този проект, предвид местоположението му и факта, че през 2019 г. Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. Обезпечили сме проекта с достатъчно ресурс, така че да го завършим безпрепятствено и в срок", заяви Виктор Велев. Проектът, по който работи благоевградската фирма, е на проектантите от „Булплан” с ръководител арх. Петя Миланова.

Предстои рехабилитация и реконструкция на тротоари по бул. „Шести септември” в участъка от бул. „Цар Борис III Обединител” до бул. „Източен”, въвеждане на енергоспестяващо улично осветление, озеленяване и благоустрояване на зелените площи. Реконструкцията засяга улиците ул. „Стойчо Мушанов”, ул. „Макгахан” (в участъка от ул. „Митрополит Панарет” до ул. „Ген. Скобелев”), ул. „Ген. Скобелев”, ул. „Пулпудева”, ул. „Козлодуй”, ул. „Брестовица”, ул. „Цар Иван Страцимир”; ул. „Марагидик”, ул. „Лъджене”, ул. „Георги Мамарчев”, ул. „Неофит Бозвели” (между ул. „Марагидик” и ул. „Стойчо Мушанов”), ул. „Д-р Селимински”, ул. „Сава Филаретов”, ул. „Княз Черказки” (южно от ул. „Марагидик”), ул. „3ахарий Зограф”, ул. „Емил Зола”, ул. „Лясковец”, пл. „Александър Малинов”. Проектът включва благоустрояване и озеленяване с изграждане на детски площадки и на спортни площадки в междублоковите пространства, рехабилитация на улици и прилежащите им тротоари и ново улично осветление и на други пловдивски улици - ул. „Балкан”, ул. „Неофит Бозвели” (северно от ул. „Марагидик”), ул. „Мортагон”, ул. „Райно Попович”, ул. „Александър Пушкин” (от пл. „Александър Малинов” до ул. „Картово” и от ул. „Драгоя Божилов” до ул. „Неофит Бозвели”), ул. „Драгоя Божилов”, ул. „Страхил”, ул. „Княз Черказки” (северно от ул. „Марагидик” до ул. „Балкан”), ул. „Ивац”.


Чакаме консервацията на Източната порта 

Това лято предстои да се възобновят археологическите разкопки на Източната порта. Ръководител на обекта е археологът Мая Мартинова, която и през миналата година работеше по проучването на древния комплекс.

Очаква се догодина да започне и същинското изпълнение на проекта за консервация и реставрация на националния паметник на културата. Идейният проект е почти завършен, а туристите ще гледат на живо как майсторите запазват оцелелите под тонове пръст елементи на античния град.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?