Адвокатката на Тотев оправя бакиите на общината и на две болници

Скъпоплатената юристка върви в тандем с Иван Тотев още от времето, когато той беше районен кмет на "Източен"

Адв. Емилия Петрова върви в тандем с Иван Тотев още откакто беше кмет на район "Източен". В мига, в който той бе назначен за областен управител, намери начин да продължи доброто сътрудничество с адвокатката. През 2011 година Областна администрация управлява проекта за реставрацията на Римския стадион, който е осъществен с подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Въпреки че Областна администрация има достатъчно щатни специалисти, като външни консултанти срещу добри хонорари се наемат няколко познати лица - Радослава Ташкова, която да помага в осчетоводяването. Нейното възнаграждение в продължение на 15 месеца е по 800 лева, Амелия Гешева (настоящ зам.-министър на културата) пък е получавала по граждански договор 930 лева на месец. Старши юрисконсултът в областта Петър Касабов в ролята си на мениджър на проекта е взел общ хонорар от 14 000 лева. Припомняме, че през 2011 година минималната работна заплата е едва 270 лева. На този фон най-добре се е спазарила адв. Петрова, която за 1 година и 3 месеца работа по реставрацията на Римския стадион е заработила 20 500 лева, или по 1360 лева месечно (пет минимални заплати).

Това добро сътрудничество има дълбоки корени. Още от 2006 година дамата тъче на два стана - помага на младия кмет на "Източен" Иван Тотев да не сгафи с някоя буква в закона и върти делата на Окръжна болница. Според служители от "Източен" в някои месеци заработката на юристката на външен договор достигала 4000 лева.  

 

Заедно и в общината 

През 2014 година адв. Петрова успява да се пребори за голяма обществена поръчка в Община Пловдив, в която се търсят външни юридически услуги. Иван Тотев вече е кмет. А последните редакции в ЗОП са отворили широка вратичка за приближени хора. Законът вече позволява при определени условия възложителят да не провежда конкурс, а директно да покани хората или фирмите, с които иска да работи. Това е възможно при поръчки за  доставка на стоки или предоставяне на услуги на стойност между 15 и 60 хиляди лева. Така няколко десетки хиляди лева отиват без конкурс при трима адвокати - Емилия Петрова, Димитър Русев и Евелина Божикова. През 2015 година адв. Емилия Петрова отново е наета като външен юрист за 28 800 годишно.

 

Така и до днес

При 39 служители с юридическо образование на щат в общината в момента администрацията продължава да ползва външни услуги. Обяснението? Цитираме дословно отговора, който „Марица“ получи по Закона за достъп до информация през март месец т.г.: „Поради огромния обем от административни процеси и преписки, наличието на юристи и външни специалисти при вземането на решения е наложително. Назначените по трудово и служебно правоотношение юристи не са в състояние да обхванат целия обем от работа. С цел оптимална и ефективна защита интересите на общината в общинска администрация Пловдив има сключени договори с висококвалифицирани адвокати, с безспорен опит в общинското право“. Тези висококвалифицирани адвокати са трима доста добре познати - адв. Евелина Божикова, адв. Емилия Петрова и адв. Йордан Дамбулев.

 

Бившата Окръжна харчи 85 бона годишно за адвокати 

УМБАЛ "Пловдив" от години е в тежко финансово състояние и редовно бави плащанията към доставчици и партньори. Явно заради многото претенции на различни контрагенти бившата Окръжна се нуждае от правна помощ. Така за дълго време болницата си осигурява услугите на двама външни юристи - Тодор Кръстев и вездесъщата Емилия Петрова. Според днешния управител на УМБАЛ "Пловдив" Аргир Аргиров дамата работи за болницата още от 2005 г. Това е един от аргументите на управата на лечебното заведение да сключи договор точно с нея за 129 600 лева за абонаментно обслужване за тригодишен период през 2013 г. Или месечното <210> възнаграждение е 3600 лева. Процедурата е договаряне без обявление.

Тъй като сключването на договор за предоставяне на услуга от даден юрист е свързан с избор, който се извършва с оглед на личността, качествата и уменията на юриста, законодателят е предвидил хипотеза в ЗОП и чл. 90, ал. 1 регламентира възможността всеки възложител да може да избере юриста, на ко​гото да се довери, аргументират се от УМБАЛ "Пловдив". В това отношение адв. Петрова получава висока оценка не само от ръководството на болницата, на медицинския персонал и на пациентите, но и от контрагенти на лечебното заведение, се казва в обосновката към избора <210>. Година по-късно обаче болницата, начело на която вече е доц. Георги Йорданов, обявява нова поръчка за правно обслужване - този път за 60 месеца срещу 216 000 лв., или отново по 3600 на месец. Печели я бившият общински съветник от БСП Тодор Кръстев.

Така за две години, от 2014-а до 2016-а, болницата плаща по 7200 лева месечно за правна помощ, разделени наполовина между Кръстев и Петрова. Договорът на Кръстев из​тече наскоро, но според източници на "Марица" в момента се подготвя нова обществена поръчка. След завръщането на Аргир Аргиров като управител в УМБАЛ "Пловдив" отново се появява и неуморната Емилия Петрова. Този път услугите <210> са на граждански договор с по-скромна сума - между 1500 и 2000 лв. на месец. 

 

Неуморима

Името на адв. Емилия Петрова тази година се среща и в публикуваните документи по обществени поръчки на МБАЛ "Свети Пантелеймон". Тя участва в комисията, която разглежда документацията на кандидатите за доставка на лекарства. Според доскорошния управител на общинската болница доц. Петко Недев дамата е имала граждански договор и в това лечебно заведение. Наета е, защото била голям експерт в материята и имала опит в правното обслужване в областта на медицината. Недев не можа да си спомни на каква стойност е бил договорът на Емилия Петрова, която явно е един от най-ценните кадри на местната власт в Пловдив.  

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
20 коментара
Ех,Пепо,Пепо

Ех,Пепо,Пепо

25.08.2019 | 15:20

Пепо,Пепо. След два месеца пак ще му се радваш като кмет и такива като тебе първа ще му целунеш ръка.Ама той надушва калинките от километри и няма да те огрее.

Отговори
2 0
Пепа

Пепа

24.08.2019 | 20:32

Смятам, че Славчовите хжра приключиха. Не помня вече какво се случи и въобще случи ли се нещо в Пловдив.

Отговори
0 5
Вангелова

Вангелова

24.08.2019 | 20:29

Най добрия адвокат в сфарата на общинското здравеопазване. А за Окръжна-редно е да попитате с какви дългове я пое новото ръководство от насхоящия депутат- д- р Йорданов. А Славчо- вече показа какво може. Доб.ър е като депутат. Довиждане от Мюнхен.

Отговори
1 1
Едно време

Едно време

23.08.2019 | 01:46

Изнасилиха деница чи нгарова. От тогава тя изкокорига. В момента е едно падение....

Отговори
9 4
До Христина от възмутена

До Христина от възмутена

22.08.2019 | 18:12

Аре стига простотии бе тотевисти.Славчо от 8години не е кмет и пак с него си бършете ръцете.Той е виновен и за наводнението във Виетнам. Зорлен пак го направихте кмет заради вашите простотии и постоянно плюене по него.От поне 20години не бях гласувала,ама сега напук ще гласувам за него.

Отговори
6 3
Христина

Христина

22.08.2019 | 08:41

Щом до нея опряхте- не Ви прави чест. За да го има общ.здравеопазване, една от причините е именно адв. Петрова, а не разни тъпачки в отдел Здравеопазване, останали от времето на Славчо- некомпетентни и тъпи.Бих казара, че хонорара й е символичен и може би е една от петимата най компетентни в Общината . Въпроса е другите какво правят там?! Тъпи и незнаещи, остатъци от Славчо и нови боклуци.

Отговори
3 8
Димитров

Димитров

22.08.2019 | 08:34

Много умно, много компетентна и изклюмително интелигентна е адв. Петрова.

Отговори
2 14
архитект

архитект

21.08.2019 | 22:02

Основният въпрос е като са наемали външни юристи, което е напълно оправдано дали Общината и Болниците са губили дела! Ами ясно е, че не са губили, значи е оправдано, иначе парите, които ще загубят тия институции не са хиляди, а стотици хиляди и милиони.

Отговори
5 10
До двамата Славчови Трола

До двамата Славчови Трола

21.08.2019 | 21:59

Оправете си езика бе хора, селският ви манталитет си личи, разбира се че сте тролове от километри. А на Славчо ще кажа да изкара малко повече парички от тлъстата си депутатска заплата и да даде работа на по-интелигентни тролове, щото ще го провалят. Хората мразят простаците, а неговите фенове са 100% простаци.

Отговори
7 7
Така е.

Така е.

21.08.2019 | 19:34

И аэ съм чувал тези неща. Но е било преди години...

Отговори
9 5

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?