Адвокати протестират, не искат да предават клиентите си

Адвокати протестираха пред сградата на Висшия адвокатски съвет заради нови разпоредби на Закона за мерките срещу изпиране на пари.
 
Според последните промени, които са в сила от миналия петък, защитниците, както и представителите на редица професии у нас, са задължени да докладват на ДАНС за съмнителни парични операции или друга оперативно интересна информация, до която са достигнали в работата със свои клиенти.
 
Адвокатите заявиха, че това противоречи на професионалните им принципи и ги превръща в доносници на службите. Освен всичко спорните разпоредби са обезпечени и със солидни глоби, като максималната е в размер на 20 000 лв.

Недоволството на адвокатите е насочено основно срещу органа, който регулира тяхната професия – Висшият адвокатски съвет. Според защитниците поредният опит да се превърнат адвокатите в доносници остана без адекватна реакция, заради което гилдията е бясна, смята адв. Николай Хаджигенов:
 
„Принципно, адвокатите трябва да реагираме преди да ни настъпят. Това е нещо, което трябваше да направи Висшия адвокатски съвет и това е нещото, което не направи. И това е причината, поради която гилдията е бясна за пръв път сигурно, откакто имаме създадена адвокатура. Защото Висшия адвокатски съвет буквално са проспали това, че за втори пореден път, този път успешен, правителството направи така, че адвокатите ставаме доносници на собствените си клиенти. И това трябва да се разбира буквално“. 

„Ние адвокатите защитаваме правата на гражданите срещу правителството. Това е ролята на адвоката във всяка една свободна правова държава. Всяко учреждение и всяка власт, която иска от адвокатите да донасят за клиентите си, нарушава идеята за адвокатура. Висшият адвокатски съвет трябва да разбере, че настъпиха мотиката много сериозно. Колегите в цялата страна са бесни и ние сме на път да организираме за първи път в историята на адвокатурата в България национална стачка. Предложенията са само две - едното е сезиране на Конституционния съд, което е във възможностите на Висшия адвокатски съвет и второ - трябва да се сезира Народното събрание с искане това да бъде променено незабавно. В противен случай, ние адвокатите ще стачкуваме“, коментира Хаджигенов.
 
Според адв. Цветанка Иванова никой не мисли преди да входира един текст в НС:  „Това е най-големият проблем в момента. Никой предварително не си дава ясна сметка какво влекат тези текстове. Напоследък всеки един казус, който възниква, намира изказ в текст от закона. Т.е. ние в момента сме в ситуация, в която трябва да браним правото от закона.“
 
Юристи ще протестират и пред сградата на Народното събрание в четвъртък, а на Общото събрание на Висшия адвокатски съвет в събота ще поискат смяна на ръководството на органа, който ги представлява, но не защитава интересите им.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?