АБВ видя провал на Пловдив 2019

Общинското ръководство на Пловдив претърпя много тежък провал с подготовката на Европейската столица на културата, заяви днес на пресконференция под тепетата лидерът на АБВ Румен Петков.

Според него личи неспособността на местната  власт да усвои 20-те млн. лв., които правителството отпусна за провеждане на инициативата. „Да направиш откриването на ЕСК на улицата през януари изисква много сериозно въображение от страна на кмета. Благодаря на Бойко Борисов, че в началото на 2018 г. не откри Европредседателството на Орлов мост, защото тогава Юнкер щеше да хване менингит, допълни Петков. Той определи големия концерт на 12 януари като „малоумие“ и „обида за културната общност на Пловдив“.

„Пловдив е градът с най-голямо културно-историческо наследство в България. Това е град с неповторима атмосфера и неслучайно бе избран за Европейска столица на културата“, посочи още лидерът на АБВ.

Бившият ректор на НАТФИЗ Любомир Халачев излезе с три предложения от името на партията. АБВ предлага да бъдат възродени спрените фестивали „Златната ракла“ – за телевизионни продукции, и „Златен ритон“ - за документално кино. Халачев настоя също в чест на 90-та годишнина от рождението на Йордан Радичков под тепетата да бъде поставена негова постановка.

„2019-та ще бъде година на духовен подем за Пловдив и ние ще подадем ръка на града“, изтъкна той.

АБВ зададе и няколко въпроси към общинското ръководство: Като се махне 30-метровата кула за откриването, какво ще остане? Колко струва Пловдив 2019? Колко средства са заделени за устойчиви инфраструктурни обекти? Кои проекти няма да бъдат реализирани и защо? Има ли решение на Общинския съвет, с което се одобряват програмата и бюджетът на ЕСК?

Адв. Георги Илчев подчерта, че много от инфраструктурните обекти не са готови – Тютюневия град, кино „Космос“, Градската художествена галерия, галерията на „Гладстон“.

АБВ се готви за три вота през 2019 г. – за Европейски парламент, за местна власт и извънредни парламентарни избори, заяви Румен Петков. Той смята, че управляващият страната коалиционен формат няма да издържи още дълго вътрешните конфликти и сблъсъци на интереси. Извънредният вот ще се проведе, след като бъде избран главен прокурор, прогнозира Петков.

За европейските избори АБВ води преговори със Земеделския съюз, социалдемократите и Отечествения съюз. Не сме водили разговори с БСП, уточни Румен Петков.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?