Абонат осъди EVN за кабел над покрив

Собственик на къща в смолянския квартал Райково осъди електроразпределителното дружество EVN да му плати над 12 хил.  лв. без лихви заради кабел на около 50 см над покрива му. Стопанинът на къщата извършил ремонт на половината от четирискатния  покрив преди 5 години.
Другата половина обаче не успял да поправи, защото не може да мине под електрическия кабел. На втория етаж човекът си е изградил три стаи, кухня, салон и тераса. С времето, заради належащия ремонт, част от етажа и конструкционните му елементи се повредили.
Собственикът на имота твърди, че не можел да приюти децата си, защото няма къде да отседнат, тъй като стаите капят, стената се е отдръпнала и има опасност да падне. Обитаеми са една стая и кухня. От бойлера му удрял ток. Когато децата му дойдат в Смолян, ходели при сестра му да спят, защото в собствената му къща всичко е подгизнало. През 2015 г. той подал жалба в EVN, в която описал подробно проблема си. Експерти от дружеството монтирали гумиран проводник и го вдигнали на около един метър от покрива. При тежки снегове обаче въпросният кабел пак опирал керемидите.

Районният съд на Смолян отхвърлил иска за неимуществени вреди с аргумент, че противоправното бездействие на „Електроразпределение Юг“ не е пречка за човека да се вижда с децата си и не са основателни изпитваните от него притеснения от потенциален токов удар в дома и покрай къщата му.

 Окръжният съд приема за виновно поведението на дружеството.

„Ищецът, както и съседите му свидетели, не са специалисти по електричеството, поради което няма как да знаят дали опасността от токов удар е реална, или не. Не може да се очаква от тях да поемат подобен риск, а ищецът в тази насока проявява напълно нормалната и похвална загриженост на добросъвестен родител да ограничи максимално опасността децата му да бъдат жертва на токов удар, както и да не допуска пребиваването им във вредната среда на влага, мухъл, опасност от падане на стени, на мазилка и неудобството всички да се тъпчат само в стая и кухня“, пише в мотивите на окръжните магистрати.

Те приемат, че EVN трябва да плати на стопанина обезщетение за имуществени вреди в размер на 6759 лв., необходими за ремонт на сградата, 3000 лева неимуществени вреди за претърпени страдания от бездействието на EVN да обезопаси кабелите и 2610 лв. разноски пред двете инстанции, без лихвите.
На обжалване пред ВКС подлежи само стойността на имуществените вреди.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?