Подай сигнал

А ти даде ли си телефона на Месинджър?

В мрежата ежедневно ни подмамват сами да предоставим личните си данни

Бизнес зона

от Калина Кръстева 1631 прегледа 0

35 хиляди българи са сред милионите потребители на социалната мрежа Фейсбук, засегнати от изтичането на лични данни към скандалната компания „Кеймбридж аналитика”. Междувременно Марк Зукърбърг бе изслушан в американския Конгрес във Вашингтон. Но за масовия потребител в социалната мрежа все така остава неясен въпросът как събират личните ни данни през фейсбук и какво се случва с тях, след като волю или неволю сме ги предоставили? А "разсъбличането" по отношение на информацията за нас става ежечасно и прилича на необратим процес. Всеки ден цъкаме по бутоните "разбрах", "разреши", "съгласен съм" в интернет - независимо дали на настолния си компютър, лаптопа, таблета, смартфона или друго мобилно устройство. Истина е, че хората масово не се съобразяват с какво се съгласяват. Поколенията, които са "на Вие" с модерните технологии, често не разбират какво се изписва на екраните им. Техните синове, дъщери и внуци пък цъкат прибързано само и само да спестят една минута време.
Затова ще обясним няколко важни стъпки при инсталирането на приложения от интернет, които могат да ни предпазят от тотално разобличаване:

1. Когато изтегляте приложение на смарт устройството си, то ви иска да потвърдите условията. Ако се съгласите с тях, разрешавате достъп до различни части от личната ви информация. Когато социална платформа като Фейбук ви иска достъп до камерата и мултимедийните файлове, в това има логика - можете да се снимате директно през приложението или да прикачите готов фотос. Когато обаче това е игра, която по никакъв начин няма връзка със снимки, идеята да разрешите достъпа е много по-лоша. Истинският проблем са приложенията, които искат да включват GPS или пък да знаят персоналния номер на устройството, дори и да следят обажданията ви. Този код е нужен само на оператора ви и на органите на реда. Някои софтуери като Месинджър (част от Фейсбук) искат телефонния ви номер - уж за сигурност. Безопасността отива по дяволите, ако ви откраднат картата така или иначе.

2. Обновяванията. Това е друг трик. Инсталирате приложение и му разрешавате определен достъп, който смятате за адекватен. Изключете автоматичната актуализация, за да можете да избирате едно по едно кои от софтуерите да обновите - при самата операция може да има нови данни, които се изискват, и те вече да не са приемливи.

3. Външни приложения в големи платформи. Виждате интересен персонален тест и искате да си направите и вие - сайтът събира вашата информация - имена, е-мейл, списък с приятели, а понякога и повече.

4. Безплатно ли е наистина всичко, което ни дава мрежата? Много приложения са първоначално неангажиращи - но проверете дали съдържат реклами и покупки в приложението. Това често са стикери в чатове или някакъв тип награди за по-високо ниво в игри. Макар и вие да не ги купите, може детето или внучето да ви навърти доста страшна сметка.

5. Внимавайте за безплатни пробни периоди на платени платформи. След изтичането им могат веднага да се навъртят задължения или приложенията да ви тормозят ежедневно с известия и SMS, дори и телефонът ви да блокира.

Изводът е един - четете внимателно какво разрешавате на сайтове, платформи и приложения. А шансът все някога да сте споделили или да споделите своята информация с някоя компания е голям.

Коментари