Вдигат заплатите на съдебните медици

В Министерството на здравеопазването се обсъжда промяна в методиката на заплащането на съдебните лекари, за да могат да бъдат повишени месечните им трудови възнаграждения. Това съобщи д-р Светлозар Спасов,  ръководител на Катедрата по съдебна медицина в Пловдив.  

В момента заплатите на съдебните медици са сред най-ниските в системата, като начинаещ започва работа за 600-650 лева на месец. Освен това в Съдебна медицина не работят по клинични пътеки и не получават допълнителни средства. 

 Това отблъсква младите специалисти, които се насочват към други, по-високоплатени специалности. За да се спре текучеството и да се привлекат млади кадри, се обсъжда основната заплата на съдебен медик да бъде в рамките на 1000-1500 лева.

Добрата новина е, че в края на миналата година МВР изплати забавените пари на съдебните медици, които надхвърляха 5 милиона лева. За Пловдив сумата бе около 500 000 лева, което е по 10 бона средно на лекар.  

През октомври м.г. съдебните лекари от цялата страна бяха готови да излязат на протест, ако от МВР не им се издължат.  Те бяха подкрепени от главния прокурор Сотир Цацаров.

Другата добра новина за Катедрата по съдебна медицина в Пловдив е, че МЗ отпусна средства за ремонти и модернизация на нейното оборудване.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?