Шефкет Чападжиев дари $1 млн. на болница

В Мадан се надяват парите да доведат до наплив на персонал

Общинската болница в Мадан удари рекорд по дарения. Последното благодеяние от 1 млн. долара на Шефкет Чападжиев изуми целия град. Дарението на маданчанина е едно от най-големите, правени някога от родопчани.

В района обявиха, че то се родее с огромните дарения на тютюневите магнати Кудоглу и Куцоглу, които обаче в по-голямата си част са направени в Пловдив.


Нито обаче Чападжиев прави за първи път дарение за болницата в родния си град, нито пък е единственият дарител на здравното заведение. Болницата е пример как местна власт, бизнес и население заедно поддържат и развиват лечебно заведение. Огромното дарение от Америка ще бъде почетено със специален кът в чест на най-големия си спонсор - милионера Шефкет Чападжиев.

Кметът Фахри Молайсенов персонално е натоварен от дарителя да купи най-доброто, модерно и целесъобразно оборудване и да отговаря за правилното изразходване на всеки от доларите. На купената медицинска техника ще има стикери с името на дарителя, обяви управителят на МБАЛ “Проф. д-р Константин Чилов” д-р Стефан Хаджиев.

Шефкет Чападжиев е един от най-почитаните хора на Родопите.

Той живее в Чикаго от 1964 г., но сравнително често си идва в родния Мадан. "През 1997 г. той дари 5000 долара за закупуване на лекарства. Тогава бяха много тежки години", припомня д-р Хаджиев. Чападжиев е правил и редица други дарения на Мадан и района. Той обновява чешмата в центъра на миньорския град, която винаги е била един от символите на Мадан. "Той даде и дарения за църквата, за джамията в един период заедно с чешмата. Направихме го почетен гражданин на Мадан“, припомня бившият кмет на миньорския град Валентин Гаджев.

Последното му дарение обаче изумява с мащаба си. „Наистина това е огромен жест за населението от нашата община, който ще се помни поколения. Инвестициите в лечебното заведение всъщност са инвестиции в здравето на жителите на община Мадан и повишаване на качеството на здравните услуги в региона - точно каквито заслужават всички пациенти и всички лекари“, каза кметът Молайсенов.


"Предстои набирането на оферти от фирми, които се занимават с медицинско оборудване. 85% от апаратурата ни е морално остаряла, на възраст 20-30 години. На пръстите на двете ръце се броят тези апарати, които не са за смяна. Останалото работи, защото го поддържаме, но е за смяна", казва д-р Хаджиев.

До дарението на Чападжиев се стигнало след разговора на милионера с директора на ​здравното заведение. "Брат му беше тежко болен и миналата година той го развеждаше по болницата. Два часа говорихме с Шефкет, продал е бизнеса си и всичко, влиятелен човек е в Америка, и му казах, ако може, да ни осигури апаратура втора ръка, тъй като на 4-5 години в Америка болниците си сменят цялото оборудване. Помолих го да ни събере в един контейнер такава техника и да ни я прати. Не е ставало въпрос да ни дари 1 млн. долара. С неговите парище сменим по-голямата част от апаратурата", каза д-р Хаджиев. 

Лечебното заведение има шест отделения, вътрешно с кардиология и пневмология, неврологично, акушеро-гинекологично, детско, хирургия и травматология, УНГ. Обслужва община Мадан, но и съседните общини и е изключително натоварено с дейност. Макар и общинска, болницата не е била сред крайно изпадналите здравни заведения.


През 2017 г. по инициатива на кмета на Мадан болницата получи дарение на 45 нови легла с подвигащи се механизми, 45 шкафчета и 50 дюшека. С 45 000 лева общински пари същата година се ремонтираха изцяло детското и АГ отделението, както и операционният блок. С дарителска кампания на общината същата година с 33 дарители бяха вложени 45 000 лева в болницата по случай  празника на. Със средства от спонсорите са купени легла, нови дюшеци и съвременни мебели за отделенията. Списъкът е внушителен, тъй като с дарения участват почти всички фирми, които развиват дейност на територията на община Мадан. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?