Румен Радев заминава на посещение при Путин в Москва

Българският президент Румен Радев заминава на двудневно работно посещение в Руската федерация. В рамките на визитата си държавният глава ще проведе среща със своя руски колега Владимир Путин, с министър-председателя Дмитрий Медведев и ще участва в отбелязването на Дните на българската култура в Москва. Последната среща между президенти на България и Русия е преди 9 години – през 2009-та.

Срещата с Путин ще бъде дни след встъпването му в четвъртия президентски мандат. Тя ще се проведе в Сочи, където миналата седмица той прие германския канцлер Ангела Меркел, а по-късно тази седмица предстои и среща с френския президент Еманюел Макрон.

Ще бъдат обсъдени перспективите на руско-българското сътрудничество в различни сфери, ще бъдат обменени мнения по актуални международни и регионални въпроси, съобщава за визитата пресслужбата на Кремъл.

Сред темите за разговор при срещите на Румен Радев се очаква да бъдат перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Русия в сферите на икономиката, енергетиката, образованието и културата, както и актуални въпроси на международната сигурност, уточняват от българското президентство.

Днес в Москва президентът Радев ще разговаря с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев.По-късно през деня в Большой театър президентът ще присъства на третата част от тетралогията на Вагнер "Пръстенът на нибелунга" - „Зигфрид“, на Софийската опера и балет, чието турне в Русия продължава.

Визитата на Румен Радев е в рамките на Дните на българската култура и тази вечер в сградата на българското посолство в руската столица той ще разговаря с видни български и руски културни дейци и общественици.

Срещата на Радев с руския държавен глава ще бъде във вторник. В Сочи двамата президенти ще ръководят и пленарни разговори на двете официални делегации.

В официалната делегация на българския държавен глава участват съпредседателят на Групата за приятелство България - Русия в Народното събрание С Красимир Велчев, председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в българския парламент Петър Кънев, представители на местната власт, учени, общественици и културни дейци, съобщава Дарик.

По време на посещението си в Русия българският президент ще бъде придружаван от своята съпруга.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?