Почитаме пророк Данаил, празнуват родилките

За имен ден черпят Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa и Ананий

На 17 декември Българската православна църква почита свети пророк Данаил (Даниил) и тримата вавилонски отроци - Ананий, Азарий и Мисаил. Четиримата младежи били много начетени и благонравни и много рано повярвали в единия Бог, юдейски.

Когато халдейският цар Навуходоносор завладял и разрушил Йерусалим, те попаднали в плен, но се оказали в двора на царя заради качествата и знанията си. 

Името Данаил идва от староеврейски език и означава „Бог е моят съдия".Той продължил да пази своята вяра, въпреки че бил принуден да възприеме езическите обичаи. Благодарение на своята мъдрост пророкът скоро спечелил царското доверие. Но пророчествата на Данаил вещаели край и разруха на царството. Така цар Навуходоносор, недоволен от пророчеството, подложил Данаил на необикновени изпитания.

Според легендата по време на вавилонския плен заради вярата си в Бога пророк Данаил бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове. Но се случило чудо - въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк. След като Данаил оцелял след всичките изпитания, царят повярвал в силата на Бог.

Друга легенда пък звучи като възхвала на постите - Цар Навухудоносор заповядал да ги хранят с ястия от неговата царска трапеза, за да не отслабнат и да бъдат здрави, както връстниците им. Но Даниил, не желаейки да се осквернява с езическата царска храна, помолил един от приближените на царя да позволи десетдневен пост на него и на тримата отроци. Царският сановник им разрешил в тези дни да се хранят само с овощия, но при условие, че ако Даниил и тримата отроци изглеждат външно и здравословно по-зле от връстниците си, той ще започне да ги храни както иска, т.е. според заповедта на царя. След изтичането на десетте дни Даниил и тримата отроци, а също и връстниците им се явили пред царския сановник. Лицата на Даниил и тримата отроци били по-красиви и телом те били по-здрави от всички онези отроци, които се хранели с царските ястия.

Денят на св. Данаил е свързан и с Аниното зачатие (9 декември). Празниците се възприемат като преходни дни и са свързани с новото начало и подготовката за него. 

Този ден особено много почитат всички жени, които ще раждат или имат малки деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, за да е плодовита годината и лесно да родят.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?