Пловдив потъна в бурени, кой коси тревните площи

Най-големите змиярници са в частните парцели и край новите жилищни комплекси в "Южен"

В опасни развъдници на кърлежи, комари и змии се превърнаха незастроените частни терени. Почти навсякъде, с малки изключения, тревата е избуяла до човешки ръст и нито веднъж не е косена, установи проверката на „Марица”. Масова практика от години собствениците да не се сещат за поддръжката им, въпреки че Законът за устройство на територията, а и местните наредби ги задължават да полагат грижи както за сградите, така и за земите.    

Общинското предприятие „Градини и паркове” няма задължение да окосява частните тревни площи.   

Най-фрапиращото нехайство е в парка на Младежкия хълм,  от който реституцията е отхапала навремето  част от зеленината около бензиностанцията. Бурените покрай велоалеята на бул. „Христо Ботев” са с човешки бой, а тръгнеш ли  по някогашната алея, става страшно почти като в джунгла, само лъвове няма.  Но със сигурност се въдят змии. Пейките са изгнили, по земята се въргалят изсъхнали клони и повалени дървета, на няколко места са нахвърляни купища отпадъци.

Контрастът с останалата част на парка, която редовно се окосява,  е драстичен и хората недоумяват защо тази част от тревните площи е изоставена. 

Петнадесетте декара от парка  са собственост  на известната  фирма „Емко М” ООД, която е купила земята от реститутите,   години наред е стопанисвала бензиностанцията, а след това я е предоставила на  „Газпром”.  

Навремето  имотът е принадлежал на две пловдивски фамилии - Недко и Райна Каблешкови и Христо и Гана Цанкови. Според  нотариалните  актове Каблешкови и Цанкови владеели  19 333 кв. м на бул. "Христо Ботев", тогава кръстен "Карл Маркс", ведно със складови и жилищни помещения. През 1949 г. земята и сградите са били  отнети в полза на държавата по Закона за едра градска собственост.  

През 1992 г.  наследниците  са подали искане  в общината за възстановяване на бащинията, но градската управа отказала с аргумент, че сградите не съществуват и на тяхно място е направен парк.   Този аргумент обаче не се зачита от съда, където реститутите се жалват. През  1999 г. Върховният касационен съд връща на наследниците 15 798 кв. м от парка. Решението е окончателно.  

Три години по-късно реститутите продават  7017 кв. м  за 315 765 долара на петролната компания "Емко М" ООД с управител Кольо Паничарски. По документи тази част от парка се води "празно дворно място" с адрес бул. "Христо Ботев" 1. След още две години  "Емко М" купува старата бензиностанция на "Петрол". Площта   е 1450 квадрата, а след още две - става собственик и на останалото реституирано парче от Младежкия хълм.  15-те декара от парка са придобити  за 968 398 лева, или близо един милион. 

В продължение на два кметски мандата  собствениците се опитват да издействат заменка или да продадат имота на общината на равностойна цена от един милион, но срещат категоричен отпор. На този етап няма как да получат разрешение за строеж, но срокът на мораториума върху частните зелени площи скоро ще изтече и като нищо един ден изоставената джунгла ще се преобразува  в хотел или билдинг.

Като в дива гора е на бул. "Александър Стамболийски". Незастроените терени от южната страна на пътя между Коматевско шосе и ул. "Димитър Талев" са до един частни. Парцелите, предвидени за отчуждаване, тревясват всяка година, но никой от собствениците не се трогва.  Бурените в пресечката на булеварда ул. "Въльо Стефов" вече са с човешки ръст.  През поляната към новата клиника "Св. Ана" е рисково да се минава, защото тук няколко пъти са били забелязани змии. 

И тревната площ на ъгъла на бул. "Ал. Стамболийски" и  ул. "Пере Тошев"  досами жилищните блокове е избуяла като пищна ливада.   Високи треволяци скоро съвсем ще затворят тясната чакълена пътека до Онкодиспансера, която служи за тротоар.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?