Отпускат 50 млн. евро за оборудване на малките изби

Западна Тракия и Розовата долина сред 12 винено-кулинарни дестинации в инициативата "Сподели България"

50 млн. евро се отпускат за първи път за технологично оборудване на малки винарни по Националната лозаро-винарска програма. От парите могат да се възползват за дооборудване и вече изградени шата, като грантът е до 600 000 евро. Финансирането по програмата с над 26 млн. евро годишно ще бъде запазено в следващия програмен период от 2019 до 2023 г. Това обяви в Пловдив Красимир Коев, директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното. Той участва в кръгла маса заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова и зам.-министъра на земеделието Лозана Василева. Двете ведомства се обединиха в обща инициатива „Сподели България“. Идеята е създаване и популяризиране на 12 винено-кулинарни дестинации в 50 общини с над 100 туристически обекта в България. Те ще се представят с традиционните винени напитки  и характерната кухня. Две от дестинациите са в Западна Тракия и Розовата долина.

България разполага с голямо разнообразие от климат, релеф и почви, които предлагат отлични условия и възможности за лозарството и винарството. Западна Тракия със своя преходно-континентален климат и почвени условия се характеризира със сортове за червени вина, които са типични за района. Това са Каберне совиньон, Мерло, Рубин, Сира и най-вече емблематичния за България - Мавруд. Същевременно в южните склонове на Стара планина - Карлово, Хисаря, Сопот и Старосел, които са част от Розова долина преобладават сортове за бели вина - Мискет червен, Шардоне и Мускат отонел.

Министър Ангелкова коментира, че 12-те винено-кулинарни дестинации ще бъдат включени в Националната програма за туристическа реклама 2019 г. и ще бъдат популяризирани на международните изложения и форуми. В момента се водели разговори с големи международни туроператори като ТУИ и Томас Кук за включване на дестинациите в техните програми.

В Западна Тракия има най-много регистрирани обекти за винопроизводство в сравнение с другите райони у нас - 62 бр., като 10 от тях са създадени след присъединяването към ЕС. Площите с винени сортове лозя в региона са 10 208 хектара при над 60 хил. ха за цялата страна, обяви зам.-министър Василева. Тя уточни, че към настоящия момент в България и в Европейския съюз са регистрирани със съответните очертания 2 района със Защитено географско указание (ЗГУ) съответно „Дунавска равнина“ и „Тракийска низина“ и 52 вина със Защитено наименование за произход (ЗНП). Западна Тракия е един от районите с най-много вина със ЗНП. Тук е прословутият „Мавруд от Асеновград“, както и останалите райони за производство на вино със ЗНП - „Брестник“, „Карлово“, „Пазарджик“, „Перущица“, „Пловдив“, „Септември“ и „Хисаря“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?