Откажете се от тези 5 неща, aкo искате да живеете щастливо

Милиардерът Чарли Мънгър, вицепрезидент на инвестиционната компания Berkshire Hathaway отдавна е смятан за символ на мъдрост.

Той е надежден партньор и дългогодишен приятел на инвестиционния гуру Уорън Бъфет, който разчита на съветите му и обикновено се вслушва в тях.

През дългия си живот 94-годишният Мънгър е преживял много и е доказал, че умее да дава точните решения в трудни моменти.

Ето 5 неща, които според него трябва да избягвате, тъй като гарантират нещастен живот:

Не оставяйте пристрастяването и пороците да ви завладеят

"Четиримата ми най-близки приятели по време на младостта ми бяха много интелигентни, етични, симпатични и с чувство за хумор, пише money.bg. Двама от тях отдавна са мъртви заради алкохола, а третият е жив, но е алкохолик, ако това може да се нарече живот", споделя Мънгър.

Според милиардера всеки може да бъде склонен към пристрастяване. "През живота си все още не съм срещал някого, чиито живот да е станал по-лош, страхувайки се и избягвайки този измамен път към (само)унищожението", твърди той.

Избягвайте недоволството и негодуването

"Животът е достатъчно труден за преглъщане, без да се стиска в горчивата обвивка на негодуването", отбелязва Мънгър.

Той препоръчва да изоставите това чувство или ако не можете, да се придържате към "компромисът на Дизраели".

Когато Бенджамин Дизраели става министър-председател на Великобритания, той решава да се откаже от отмъщението. Политикът дава воля на възмущението си, като написва на лист имената на всички хора, които са се отнесли несправедливо с него, и го прибира в чекмедже.

"После от време на време поглеждал тези имена и се наслаждавал, гледайки как светът е премахнал враговете му без негова помощ", разказва Мънгър.

Не бъдете човек, на когото не може да се разчита

За да избегнете нещастния живот, трябва да следвате плановете си по уверен и почтен начин и да правите точно това, което казвате, че ще направите.

Хората, на които не може да се разчита, лесно губят доверието на останалите и впоследствие биват изключвани от приятелства и социални дейности, предупреждава милиардерът.

Не се оставяйте животът да ви събори

Ако откажете да се изправите на крака, след като сте попаднали в неблагоприятна ситуация, ще имате нещастен живот.

"В живота има толкова много нещастия, дори за мъдрите и късметлиите. Това гарантира, че в даден момент ще бъдете измъчвани от нещастие. За да избегнете нещастния живот, трябва да скочите обратно на крака, независимо от ситуацията, с която се сблъсквате, съветва Мънгър.

Учете се от минали грешки

За да не бъдете нещастни, милиардерът съветва да се образовате, колкото можете по-добре. Мънгър дава за пример великия физик сър Исак Нютон, който получава огромно признание за работата си, усвоявайки откритията на своите предшественици.

"Ако съм успял да видя малко по-далеч от другите хора, то е защото стъпих на раменете на гиганти", признава самият Нютон.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?