На 20 март: Приемат гилотината като най-милосърдно умъртвяване

Немски инженер измисля устройството, с което два века изпълняват смъртни присъди

Преди 226 години заработва гилотината като най-хуманното за времето си средство за изпълнение на смъртни присъди. Поне по разбиранията на лидерите на Великата Френска революция. Наричат Жозеф Гилотен “баща” на гилотината, но това съвсем не е така.

Професорът по анатомия и депутат от революционното Учредително събрание доктор Гилотен има косвено отношение към това оръдие за смъртни присъди. 

И все пак смята, че в епоха на революционни промени не може тотално да се откажат от прилагането на такава мярка. Това го подтиква да лансира идеята: ако се запази смъртното наказание, то нека изпълнението му бъде бързо, безболезнено и еднакво за всички слоеве от населението.

Смятало се, че най-хуманният от всички начини е отсичането на главата. Но и при това си имало тънкости и всичко зависело от майсторството на палача. Да се отсече главата на човек с един удар, не е толкова лесно, затова и добрите палачи се радвали на добро заплащане.

Случвало се представители на знатните среди дотолкова да ядосат монарх, че на ешафода вместо професионален палач се качвал обикновен войник или абсолютно неподготвен човек, в резултат на което последните минути на осъдения се превръщали в истински ад.

Жозеф Гилотен също смята, че най-хуманен начин за изпълнение на смъртната присъда си остава отсичането на главата, затова предлага да се създаде механизъм, който да извършва обезглавяването бързо и безболезнено за жертвата.

Националното събрание на Франция възлага разработването на такава машина на известния с трудовете си по хирургия доктор Антоан Луи. Доктор Луи прави скица на машината, а превръщането на чертежа в реален механизъм е дело на немския механик Тобиас Шмит, който се “консултирал” с известния палач на Париж - Анри Сансон.

Главен детайл в механизма на гилотината е тежкият скосен нож, който пада от височина 2-3 метра върху врата на осъдения. Тялото на жертвата се фиксирало върху специална пейка, а палачът дърпал лост, който освобождава ножа.

На 20 март 1792 година новата машина е утвърдена от Националната асамблея на Франция като “официален” уред за изпълнение на смъртните присъди.

Първата екзекуция с гилотина се извършва на 25 април 1792 година в Париж, а жертвата е убиецът Жан Никола Пелитие. Зрителите, събрали се да гледат новото приспособление, остават разочаровани заради скоротечността на цялата процедура.

Сред известните имена, екзекутирани на гилотината, са кралят на Франция Луи XVI и съпругата му Мария Антоанета, революционерите Дантон, Робеспиер и Демулен и дори основателят на съвременната химия Антоан Лавоазие.

Любопитното е, че като инструмент за екзекуции гилотината се ползва и в следвоенна Германия - както в ГРФ, така и в ГДР, като на Запад се отказват от нея през 1949 година, а комунистическата част - чак през 1966 година.

Последният човек, екзекутиран във Франция на гилотината, е тунизийският имигрант Хамид Джандуби. На 10 октомври 1977 година е изпълнена смъртната му присъда заради това, че убива своята 21-годишна позната Елизабет Буске.

През 1981 година президентът Франсоа Митеран подписва закон, с който във Франция се забраняват смъртните присъди. Последният държавен палач Марсел Шефалие почива през 2008 година.

Интересното е, че Шевалие наследява длъжността на държавен палач от чичо си и имал намерение да предаде “занаята” на своя син Ерик, който работел като помощник на баща си в изпълнението на смъртните присъди.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?