Как да измерим правилно кръвното си налягане

В днешното динамично време много хора страдат от високо кръвно, а хипертонията вече е проблем дори при тийнейджърите. Честото главоболие, слабост, замайване са само част от симптомите, които показват, че имаме проблем. Апаратът за кръвно може да се намери почти във всяко семейство, защото този проблем не може да бъде пренебрегнат, особено при възрастните хора и бременните жени.

Но възможността да се използва апаратът и да излезе резултатът не е гаранция, че ще се получат правилните данни. Дори и лекар може да получи изкривен резултат, защото има правила за измерване на налягането, които не са свързани с качеството на устройството. А 90% от хората не ги взимат предвид. За да не се допускат грешки при измерване на налягането с електронен или механичен апарат, е добре да се обърне внимание на следните правила: 

1. Най-малко 30 минути преди измерването на кръвното налягане трябва да се въздържаме от пушене и пиене на кофеинови напитки (кафе, кола, чай).

2. Преди да измерим кръвното налягане, поне за 5 минути трябва да сме в пълен покой.

3. Пикочният мехур трябва да се изпразни преди измерване на кръвното налягане.

4. Измерванията не се извършват в рамките на 2 часа след взимане на лекарства. Второ измерване на налягането може да се направи поне една минута след първото.

5. Ръката по време на процедурата трябва да е поставена така, че лакътят с нанесения маншет да е на нивото на сърцето. Долният край на маншета трябва да е 2-3 см над лакътя. Необходимо е да седите облегнат на стола.

6. Не трябва да говорим по време на измерването. Краката не трябва да са кръстосани по време на измерването и винаги трябва да са на пода.

7. Трябва да се вземе предвид фактът, че механичният апарат е много чувствителен към шума в помещенията. Следователно често стойностите на налягането, измерени в аптеката, се различават от действителните данни.

Неспазването на тези условия може да доведе до завишаване на кръвното налягане: след приемането на кафе - 11/5 mm Hg, алкохол - 8/8 mm Hg, пушене - 6/5 mm Hg, с пълен пикочен мехур - 15/10 mm Hg, при липса на облегалка за гърба - с 6-10 mm Hg, при липса на правилна позиция за ръката - със 7/11 mm Hg.

За тези, които нямат умения за използване на обикновен апарат за кръвно и не искат да се занимавам с него, има електронни автоматични устройства за лакътя, китката или пръстите на ръцете. Но те нямат толкова точни данни, колкото механичните им аналози.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?