Хранителен тероризъм: Ердоган се бори със скока на цените

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече големите увеличения на цените на зеленчуците и плодовете в последно време "хранителен тероризъм" и обеща предприетите от днес от някои общини в страната продажби на зеленчуци и плодове на по-ниски цени да доведат до пазарен контрол, предаде в."Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

"В последните дни те започнаха да си играят с Турция. Цените на патладжаните, доматите, картофите и краставиците започнаха да растат. Това беше терористична атака", каза Ердоган на церемония по откриване на различни проекти в Анкара.

Той оприличи борбата на своето правителство срещу увеличенията на цените на храните на борбата срещу тероризма.

Ердоган определи увеличенията на цените на хранителните продукти като "игри, предприети срещу Турция".

"Ние няма да позволим на онези да предприемат този терор", добави Ердоган.

Той каза, че правителството е започнало действия срещу онези, които стоят зад "хранителния терор", по същия начин, както нанася удари по "терористичните бърлоги" в планините Джуди, Габар и Тендюрек в Източна Турция срещу нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/, като е стартирало продажби на плодове и зеленчуци на по-ниски цени директно от общините към потребителите. Цените ще се намалят почти наполовина, добави той.

Ердоган заяви, че правителството ще предприеме същите мерки и за продажбите на препарати за почистване.

Някои общини в Истанбул и Анкара започнаха от вчера да продават по-евтини плодове и зеленчуци директно на потребителите в опит да обуздаят цените на тези стоки. Големи опашки имаше днес пред сергиите през първия ден от стартирането на тези продажби.

Подобни продажби на плодове и зеленчуци ще се извършват на 50 места в Истанбул и на 15 в Анкара.

Според данни на Турския статистически институт лукът, който през януари се е продавал на средна цена от 4,9 турски лири за килограм, се продава от днес от община в Анкара за две турски лири за килограм.

Според последните официални данни цените на хранителните продукти са се увеличили с 6,43 процента през януари спрямо предходния месец. Увеличението на годишна база е 30,7 процента.

През януари цените на зеленчуците и плодовете са се увеличили с 29,7 процента спрямо предходния месец и с 64 процента на годишна база.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?