Хакери атакуват телевизори, за да копаят криптовалути

Манията по криптовалутите постепенно завладява и хакерите. Те търсят все повече начини да превземат устройства и да използват ресурсите им, за да генерират лесно виртуалните пари с голяма печалба. Новата тенденция е атакуването на умни телевизори и смартфони, съобщава компанията за киберсигурност Netlab360.

Специалистите на компанията са засекли кибератака срещу 7000 подобни устройства в Китай. Те са добавени към ботнет и ресурсите им са използвани за генериране на криптовалутата Monero. Мащабът изглежда малък, но според експертите, това е само началото и този тип кибератаки ще стават все по-популярни.

Мишени ще са умни телевизори, смартфони, таблети и всякакви други устройства от т.нар. "Интернет на нещата". Най-предпочитани са устройства, които използват Android или подобна отворена операционна система. Много от тези устройства са с отворен порт 5555, който улеснява заразяването им с вируси. Зловредният код след това не само използва ресурсите на устройството за генериране на криптовалута, но и за търсене на още уязвими устройства, така мрежата се увеличава автоматично.

От Netlab360 коментира, че не знаят защо този порт е отворен, нито как и кога. Оказва се, че това не е направено от хакерите, така че остава вероятността портът да е оставен отворен от производителите на устройствата или Google. Компанията обаче не е коментирала темата.

Използването на ботнет за генериране на криптовалута е един от най-лесните и евтини начини. Така се преодоляват нужните разходи за собствен хардуер, електричество, интернет достъп и т.н. Разбира се, идва за сметка на много други хора и не е особено законно, но това не притеснява хакерите. За потребителите както винаги остават традиционните съвети - да внимават какви сайтове посещават, какви линкове кликват и да не инсталират приложения от неофициални източници. Също така е добре да използват и възможно най-актуалния софтуер.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?