Гонят директорите на училищата на Гюлен у нас

Преговарят фондация в Турция да поеме ръководството им, прочистването засегнало 30-40% от някои структури

„Организацията на Фетхуллах Гюлен има клонове в чужди държави, включително и в България. Нашите контакти с властите продължават и се водят разговори за отстраняване на ръководствата на училищата, чието управление после да се поеме от фондация в Турция”, обяви генералният консул на Турция в Пловдив Хюсейин Ергани. 
Още през лятото на миналата година  той съобщи, че турските власти са предоставили на българската страна информацията, която имат за структури  на ФЕТО у нас, но и тогава, и сега не се ангажира с посочването на конкретни организации.

Ергани предупреди, че Гюлен има свои последователи в 160 държави, освен Турция. Към момента се знае за 800 училища и университети, около 100 общежития, над 1000 сдружения и други неправителствени организации, над 200 медии и над 500 фирми в различни краища на света. Предполагаемият общ капитал е между 25 и 50 млрд. долара.

„България е една от страните, които най-добре ни разбират и подкрепят в борбата срещу тази организация-октопод”, каза Ергани. Той припомни, че тя показва на света маската на благотворителността,  а зад нея тъмната страна действа чрез незаконни прийоми, а когато не успява, прибягва до брутални ходове като опита за преврат в Турция.  

Дипломатът обясни, че дълги години в родината му последователите на Гюлен са проникнали във важни сфери като войската, образованието и сигурността. За целта са били използвани личният живот на хората и заплахи.
 Внедрените вече в системата изнасяли отговорите на конкурсите за работа в държавната администрация, като така осигурявали достъп на още последователи в държавния апарат. Хора на високи постове пък били набеждавани или заплашвани да напуснат, за да ги заемат привърженици на Гюлен. По думите на Ергани, хора на проповедника, който в момента е в САЩ, са били внедрени в съдебната система и са произнасяли присъди по скалъпени обвинения срещу висши военни, за да бъдат те отстранени.

Генералният консул на Турция цитира последните данни, според които в момента  в южната ни съседка има 38 470 задържани заради връзки с Фетхуллах Гюлен. Още 111 253 са били задържани и разпитвани. 6541 са в редиците на армията, 8251 - във войската, 2433 - в съдебната система.

След проведено разследване 35 495 души са освободени, но остават под наблюдение. От държавни постове са уволнени 135 356 служители, които нямат право повече да работят в държавни структури. Ергани цитира още цифри от сводките - 27 755 учители, 3886 съди и прокурори, 3665 военни.
Отделно временно са отстранени от длъжност  85 000 служители, тъй като са разследвани за връзки с ФЕТО.  

Прочистването е оставило някои институции с 30-40% по-малко служители. „По-добре да се работи с по-малко хора, отколкото с неподходящите, които не служат на преките си ръководители, а на други интереси”, коментира турският консул.  

Той добави, че към момента е установена връзка с ФЕТО на 35 болници, 1006 образователни институции, 823 общежития, 223 центъра за курсове и обучение, 123 фондации, 1025 сдружения, 15 вуза, 19 синдиката, 16 медии, 23 радиа, 45 вестника, 29 издателски къщи и 799 частни фирми.

Проповедникът е обвиняем по 55 наказателни дела

В момента проповедникът Фетхуллах Гюлен, който се намира в Америка, е обвиняем по 55 наказателни дела в родината си, каза генералният консул на Турция Хюсейин Ергани. Той добави, че продължават разговорите за екстрадиция и предаването му на турските власти.
Гюлен е роден през 1941 г. в Ерзурум, откъдето е и Ергани. Изнася първата си проповед, когато е едва 14 години. Става последовател на Саид Нурси, преди да навърши пълнолетие. Саид Нурси е насърчавал мюсюлмани и християни да обединят усилията си срещу агресивния атеизъм, като посочвал, че религиите могат да работят заедно в областта на вярата.
Гюлен е избран за най-влиятелен жив интелектуалец на 2008 г. от сп. "Форън Полиси".
Фетуллах Гюлен така и не се жени. Личният му сайт се издава на 22 езика, включително и на български.

Турският проповедник и ислямовед е водач на движението „Гюлен“. То се състои от доброволни организации, известни като Хизмет (на турски „Службата“). Едно от най-силните оръжия на Гюлен е покровителството в продължение на дълги години на деца от недотам заможни семейства, които са подпомагани и образовани в мрежа от негови училища и центрове за подготовка за кандидатстване в университети. След дипломирането те са внедрявани в различни държавни структури, за да прокарват политиката на Гюлен.
Неговите критици го обвиняват в подкопаване на светския характер на Турция, а Ердоган започва закриване на образователните институции от неговата мрежа. 
След неуспешния опит за преврат от юли 2016 г. президентът заговаря за Фетуллахова терористична организация (FETÖ), но Гюлен отрича това и дори заклеймява опита за преврат.
Радикални кръгове в Турция го считат за неверник, особено след срещите му с папа Йоан-Павел II и вселенския патриарх Вартоломей. Самият Гюлен твърди, че не одобрява комбинацията между исляма и тероризма.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?