Данъчното зацикли - връща по три пъти за удостоверенията

Проблемът е отстранен, издаваме документа за минути, твърдят от ТД на НАП

Системата на НАП за издаване на удостоверения за наличие или липса на задължения е блокирала. Вследствие на това гражданите висят с часове в Данъчното на ул. „Скопие“ или се връщат за следващия ден. За това алармираха в редакцията потърпевши граждани.

"Изгубих три дни, докато получа документ, че нямам задължения. Първия път отидох и ми казаха, че в системата не е отразен банков превод, който бях извършил предния ден. На следващия ме върнаха с мотив, че базата данни все още не е актуализирана", възмущава се Симеон Николов.

Пресаташето на ТД на НАП Пловдив Елена Манолова коментира, че проблем вече няма и удостоверенията за липса на задължения се вадят за минути. Подобно забавяне се получавало само първата седмица на всяка нова година, докато се извърши годишното приключване и се актуализират данните от предходната година.

90 на сто от клиентите знаели за това и проявявали разбиране и търпение. Манолова напомни, че издаването на удостоверения за наличие или липса на задължения съгласно чл. 87, ал. 11 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, се извършва и по електронен път.

От услугата се възползвали голяма част от институциите, на които е необходим такъв документ за съответното физическо или юридическо лице. Проблемът е, че някои от тях, например банките, които изисквали въпросното удостоверение при отпускане на кредити, не правили усилие да го получат от данъчните по служебен път, а за по-лесно разкарвали клиентите. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?