Благотворителна игра разказва за личностите на Пещера

Викторината набира дарения за храмове, музей и кризисен център

Фейсбук игра с благотворителна цел организират от днес жители на Пещера. С нея от една страна ще се популяризират личности, дали своя принос за града, а от друга, ще се съберат средства, които ще бъдат подпомогнати три значими каузи. Даренията от първата седмица ще отидат за ремонтите на църквата „Света Петка“ и джамията, от втората - за Историческия музей, от третата - за Кризисния център за жертви на насилие.

Организаторите с съвременни будители и родолюбци, обединени в Сдружението с нестопанска цел „За Община Пещера“ с председател Златка Цвеева. Една от тях – Мария Джуркова, обяснява накратко правилата. Всяка вечер точно в 19,30 часа в едноименната група във Фейсбук ще се появяват снимки на професори, художници, писатели, възрожденци, революционери, чието дело е свързано с историята на града. Участниците трябва да познаят кой е човекът на фотоса и да разкажат какво знаят за него. Верните отговори получават парични награди, които се събират в обща каса, а крайната сума ще бъде разпределена между трите благотворителни каузи. Средствата ще бъдат осигурени от местна фирма-спонсор. За участниците също ще има всекидневни символични награди, а веднъж седмично с жребий ще се определя кой печели ваучер за СПА-почивка.

За да бъде интересно и за по-младата публика, инициаторите са ангажирали професионално фотостудио да оцвети архивните черно-бели кадри, като копията ще бъдат публикувани заедно с оригиналите. Любопитна подробност още е, че в старанието си да са интересни за колкото може по-голяма аудитория, организаторите се успели да съберат за историческите личности факти и снимки, каквито не могат да се видят дори във фондовете на Историческия музей. След приключването на играта те ще бъдат събрани в издание, което ще бъде дарено на музея. Статиите ще бъдат публикувани в Уикипедия, където за много от местните личности все още няма почти никакви данни.

Същите хора проведоха подобна игра в навечерието на Коледа, като в името на идеята организаторите осигуриха наградите за участниците със свои пари. Започната като на шега с цел да се разпространи повече информация за видни пещерци, тя за кратко време привлече изключителен интерес и така се разбра, че съвременниците имат потребност да знаят повече за родния град. Тогава бил постигнат и неочакван ефект - съвременните личности, представени във викторината, се почувствали поздравени, уважени и много от тях се обаждали да благодарят на организаторите.

Настоящото издание се посвещава на Деня на българската писменост и култура. Подобен формат на благотворителност се прави за първи път в страната, показва проучване на инициаторите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?