Багери бутнаха ромския ЦИК

В знаковата кръчма на ул. "Крайна" вървели преброяванията на гласовете в махалата по време на избори

Една голяма столипиновска легенда си отиде завинаги вчера. Незаконното заведение на Орхан, което се намираше на тротоара на ул. „Крайна”, бе един от 25-те търговски обекта, които кметството на „Източен” е отредило за събаряне. Освен тях започна бутането и на две незаконни къщи. В едната е Роза, чието семейство живее в близкия блок, но тя решила да си вдигне къщичка пред блока. Акцията по бутането не е само днес, а ще продължи до 15 юни.

Орхан, който лежи в затвора, издигнал заведението си преди години. Налял много пари в него и както разказа брат му Йовко, тук махалата се събира преди местни или парламентарни избори, за да решава за кого ще гласува. Йовко действаше като пълномощник на Орхан. Той бе подпалил мощно моторетката на гнева и за малко да скочи на бой на чиновник, който отказа да забави бутането, докато работниците му свалят алуминиевата дограма.

„Всички незаконни обекти са надлежно предупредени в срок за бутането”, подчерта кметът на „Източен” Николай Чунчуков. Йовко обясни, че вчера бил зает да обикаля службите в кметството и затова не могъл да свали дограмата. И припомни, че пак идат избори. „Гледай какви дивани, и каква дограма! Бива ли така! Орхан губи 20-30 хиляди лева тук. Няма да давам рушвет сега”, зарече се Йовко. Признава, че обектът е незаконен, но затова не бил виновен брат му, а чиновниците. „Той ще тръгне ли да строи всичко това, ако чиновниците не са му обещали да не го пипат”, попита той.

Пневматичният чук превърна в прах първо бетонната стълба на заведението. Тя показва, че Орхан е смятал да надгражда с перспектива обекта си.

Една от двете незаконни къщи планирани за бутане, бе на Роза, майка на четири деца. Семейството  живее в съседния блок, а тя решила да си направи и къща пред него. Бившият  съпруг живее също в блока. Малкият дом със зелен покрив спешно бе изпразнен, бригада чевръсти роми опитваше да свали алуминиевата дограма.  

Бутането мина тихо, като се изключат заканите, че пак идат избори. Според местните, всички незаконни търговски обекти са за „продажба на лимонада”. Простата сметка показа, че на ул. „Крайна” лимонадата се търгува през 15 метра.

Другият, който остана без постройка, бе водопроводчикът Кирил Рашков. Адашът на циганския цар Киро има метална барака пред входа на блок 4002. В нея държи лопатите и кирките си. „Живея на 8-ия етаж - как да качвам всичко това горе? Иначе работа има - няма ден, дето да не съм на обект”, похвали се той. Водопроводчикът смело бе заградил и някогашната градинка пред блока. Рязаха половин час телената  ограда, а там изникна малка чешма. Според живеещите във входа това била единствената им течаща вода.

Кметът Николай Чунчуков показа циментовите основи от бутнати преди това незаконни обекти. Само пред блок 4002 те бяха 4 или 5.

В другия блок се жалваха от мръсотията на съседите си. „В блок 4002 са най-мръсните роми от квартала - хвърлят си боклука направо през терасите”, обясни Анка и показа половинметровия слой найлонови торби със смет. За да започне бутането на къщата на Роза, дойде фадрома, която да го разчисти. Пред нейния блок не било такава мръсотия. „Вярно е - мятат си боклука през терасите”, потвърди живеещ в нарочения блок мъж. Защо? Вдигна рамене и не каза нищо. За оправдание обясни, че живее в другия край на блока на мърлячите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?