Англичани изградиха кучешки приют в Смолянско

Антъни и Даян Руолс купили стопанска сграда в село Елховец и създали клетки за четириногите

Англичани поддържат и ще разширяват единствения приют за бездомни кучета в Смолянска област. Те приемат все повече животни от региона, като им намират нов дом в Западна Европа или САЩ. Антъни и Даян Руолс живеят от 10 г. в рудоземското село Елховец. Купили стопанска сграда в селото, в която с времето изградили клетки за кучетата. Със средства от дарители направили спасителен център за кучета и създали и благотворителна фондация "Рудозем стрийт дог рескю". Чрез нея те изпращат четириноги в много държави в Европа и в САЩ. В координация с институциите в момента се предвижва документацията на приюта, който ще се преустройва и разширява.

Семейството има обор от 450 кв. м в имота си, който предвижда да превърне във временен дом с капацитет за 165 кучета и 30 котки. Планът им предвижда да преустроят халетата в обора в приют с приемна, зала за прегледи, изолатор за болни животни, стая за персонала, както и три зали за клетки на кучета. Подпокривното пространство пък ще бъде превърнато в приют за котки, склад за храна и други помещения. Отпред ще се обособят четири двора за разходка и игра на кучета като те ще бъдат заградени с шумозащитна бариера и метална прозирна ограда с височина 2 м. 

През годините имаше недоволство на живеещите в квартала наоколо от шума, който кучетата създават денонощно. Измервателен протокол от август 2017 г. сочи, че на 124 м от приюта се намират жилищни сгради, живущите в които са притеснявани от звука, идващ от приюта. А провереното тогава звуково налягане от лая на кучета надвишава лимита, описан в Наредбата за показателите на шум в околната среда, и има нужда от прилагане на звукоизолационни мерки. След изграждане на шумозащитна бариера е извършено ново измерване, за което е съставен протокол през януари т. г. Направеното в него заключение е, че стойностите за шум през деня, вечерта и нощта са в съответствие с изискванията на Наредбата. Становището на гл. арх. на Рудозем е, че предложението на англичаните за разширяване на приюта, предвидено за реализация в промишлената зона на село Елховец, е допустимо и не е в разрез с нормативните изисквания и специализираните общински разпоредби. 

Според областния управител на Смолян Недялко Славов приютът на английското семейство работи добре. Приема бездомни животни от община Рудозем и от други общини, макар че капацитетът му не позволява трайно решение на проблема. Според Славов проблемът с безстопанствените кучета трябва да бъде изнесен на регионално ниво. Той няколко пъти е обсъждал с кметове на общини възможността за създаване на един или два приюта извън населените места. Славов смята, че кметовете чрез техните местни бюджети трябва да участват в начинанието.

„Към този проблем трябва да подходим хуманно така, както изисква законодателят. Това понякога се явява и пречка, но ние не коментираме законите, а ги изпълняваме. Търсим място извън урбанизираните територии, където да се направи приют. И считаме, че ако има още един такъв приют и кметовете от всички общини насочват кучетата към двете места, проблемът ще може да се реши. Имаме множество жалби от всички общини за проблеми с безстопанствените кучета. Хуманният начин е единственият, по който този проблем може да се реши, въпреки че това не се нрави на повечето жалбоподатели“, коментира Славов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?