Подай сигнал

90-годишните ще се возят гратис в градския транспорт

Транспортните фирми получават близо 7 млн. лева компенсации за преференциалните пътувания

Пловдив

от Валентина Йеремиева 1870 прегледа 0

Д-р Лилия Учкунова настоя най-възрастните пенсионери да пътуват безплатно в градския транспорт

Пенсионери над 90 години ще се возят безплатно в градския транспорт. Това стана ясно на сесията в Общинския съвет, по време на обсъждането на бюджета. Идеята даде най-възрастната съветничка от ПФ д-р Лилия Учкунова. От администрацията без колебания я приеха, след като наум пресметнаха, че няма толкова много пловдивчани, навършили 90 години, които да пътуват често из града. А част от тях са трудноподвижни и трудно се качват в автобусите.

Транспортните фирми получават от общинския бюджет за тази година близо 7 млн. лева компенсации за преференциалните пътувания на ученици, студенти, пенсионери и инвалиди. Парите бяха завишени с един милион по изричното настояване на превозвачите. От Община Пловдив обаче предупредиха, че внимателно ще следят как се изпълняват разписанията, тъй като напоследък някои фирми прескачали сутрешни курсове. Ако рейсовете вървят редовно, през лятото, стига да има свободен финансов ресурс, за градския транспорт ще бъдат отпуснати още средства, обещаха от администрацията. Ако обаче шофьорите кръшкат, на фирмите ще се налагат санкции. Те са солени и стигат до 20-30 хиляди лева.

Д-р Учкунова настояваше още от бюджета на града да се отпускат по 20 000 лева на месец за заплати на медицинския персонал на МБАЛ "Св. Мина", която отново е във финансова криза. От общината обещаха да се консултират с юристи дали това е законно.

Коментари