9 храни, които ни помагат в жегата

В опасните летни жеги, които ще продължат и тази седмица, е важно организмът ни да не изпадне в дехидратация. За това помагат не само освежаващите напитки, но и голяма част от сезонните плодове и зеленчуци, които съдържат много големи проценти вода. 

1. Диня

Тъй като се състои от 93% вода, динята е един от най-освежаващите плодове в природата. Идеална е за кратка лятна закуска.

2.  Краставици

На таратор или на салата, или направо с кората, но само ако са домашни, краставиците са невероятно освежаващи. Те помагат и на кожата, и в борбата с остаряването.

3. Домати

 Почти 94% от теглото им се дължи на водата, затова в жегата е важно да имате запаси от домати. Може да ги хапвате като закуска или на салата.

4.  Бейби моркови

 В сравнение с обикновените моркови по-малките съдържат много повече вода. 

5.  Салата айсберг

Спанакът и зелето наистина са богати на много есенциални хранителни вещества, но що се отнася до водното съдържание, други зеленчуци са първенци. Най-вече салатата айсберг, която съдържа почти 94% вода и само 14 калории на всеки 100 грама.

6. Прясно мляко

Когато сме жадни, се изкушаваме, особено след физическо натоварване, да пийнем нещо сладко, но в тези случаи чаша мляко е по-добрият вариант. Млякото съдържа между 85 и 95% вода, а останалото е комбинация от протеини, захари, мазнини и други вещества, които помагат на организма да възстанови нужната си хидратация.

7. Целина

Освен 96% вода стъблата на целината съдържат и потасий, магнезий, калций, желязо, цинк, фибри и витамини. В листата има високи количества витамин А.

8. Кисело мляко

Айрянът е много добро средство срещу горещините. Една купичка кисело мляко съдържа между 85 и 88% вода. Помага за възстановяването на загубените електролити - киселото мляко, но не това с нула процента масленост, е богато на потасий и на натрий.

9. Чушки

И в чушките има високи нива на вода, около 92%, чушката няма много калории, тя е много диуретична и очистваща. Тя съдържа много витамин C, повече дори отколкото има в сушените плодове.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?