9 г. затвор за митничар, задигнал 230 000 евро

Димитър Манчев разпечатал пликове от склада с доказателства, заменил пачките с нарязани хартии

В затвора за 9 г. отива разследващият митнически инспектор от Свиленград Димитър Манчев. 50-годишният пловдивчанин бе признат за виновен, че е задигнал от склада за веществени доказателства 200 000 евро и 100 000 турски лири с левова равностойност 60 000 по курс към момента на извършването на деянието.

Наказанието бе наложено от Хасковския окръжен съд. Делото се гледа по съкратеното производство. Така Манчев призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт, а Темида бе длъжна по закон да му намали с 1/3 поисканото от прокуратурата наказание от 13 г. и половина решетки. 

Скандалът гръмна малко преди Коледа 2017 г. Тогава Манчев бе арестуван,  след като дръпнал от служебното помещение с доказателствата 100 000 турски лири, иззети от Рамадан Насуз. Хасковският административен съд постановил впоследствие сумата, която към онзи момент се равнявала на 60 000 лв., да бъде върната на турския гражданин.

Когато Насуз отишъл да си иска парите, митничарят му обяснил, че бил похарчил 65 000 лири. Предложил да му върне останалите 35 000 лв. и му подписал запис на заповед. Адвокатите на чужденеца обаче сезирали ДАНС. 

Докато се задейства спецслужбата обаче, в седмицата преди да бъде арестуван, Димитър Манчев похарчил и останалите 35 000 турски лири.

Впоследствие следователите установили, че митничарят прибрал последователно 75 000 евро и още 125 000 от същата валута по други 2 досъдебни производства, водени от службата му. Той влизал в склада за веществени доказателства, разпечатвал пликовете, взимал пачките и ги заменял с нарязани хартии в същия обем. Пловдивчанинът обяснил, че взел сумите заради натрупани дългове.

50-годишният Димитър Манчев е с чин подполковник от Българската армия. През 2010 г. бил награден с медал от командването на НАТО за мисия в Афганистан. При пенсионирането си през 2014-а получил и почетна грамота от Военна полиция. После започнал работа в митницата. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?