818 свободни места за първолаци

Нито едно школо не се напълни на първи тур

818 свободни места в първи клас обявиха директорите на учебните заведения в Пловдив. От приетите на първи тур 2871 деца са се записали 2671. Това означава, че 200 ще кандидатстват наново при второто подреждане, заедно с 52, които не бяха приети никъде – основно заради посочено само едно желание.

Не всички от тези 200 класирани, но незаписали се деца, обаче са неудовлетворени от извършения прием. На много семейства се налага да участват във второто класиране, понеже при опита им да запишат детето се оказало, че са декларирали неверни данни, и заявленията им са анулирани. Този път това не касае толкова адресната регистрация и уседналостта, а други критерии. Има родители, които са посочили, че имат повече деца от реалното положение в семейството. Други пък не са доразбрали нововъведението тази година, според което братя и сестри се приемат в школото на баткото и каката с максимума от 120 точки, независимо от местоживеенето. По регламент това става, само ако по-голямото дете в семейството е на възраст до 12 г.

Към днешна дата няма нито едно учебно заведение, запълнило местата си още на първи тур. Сред тези, в които е останала само по една бройка, е ОУ „Драган Манчов”, където родителите от квартала настояваха за допълнителна паралелка.  За разлика от други години, има места и в считаните доскоро за най-елитни училища, от които сега има леко отдръпване. Към момента има 11 свободни бройки в ОУ „Алеко Константинов” и 7 в ОУ „Душо Хаджидеков” – 3 в централната сграда и 4 във втората. Три места не са заети в ОУ „Кочо Честеменски”. В СУ „Черноризец Храбър”, за което в тази кампания е най-големият наплив, 136 деца вече са записани и остават още 8 свободни места за втори тур.

Родителите на бъдещите първолаци, чиито деца още не са записани, трябва да подадат ново заявление – до 14 юни при директора на училището по първо желание или до 17 юни онлайн. Второто класиране ще е на 19 юни.

От общинския отдел „Образование” съветват при посочването на предпочитаните училища да се вземат предвид обявените от директорите свободни бройки. И да се внимава за неточности при попълването на формулярите, както и при изпращането им. В първия етап се наложило от общината да звънят на 30-ина родители, чиито заявления към изтичането на крайния срок си стояли със статус „Чернова” вместо „Подадено”.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?