8 знака, че трябва да пиете повече вода

Вероятно знаете, че тялото ви е изградено предимно вода. Но сигурно не сте запознати, че ако количеството вода в организма ви намалее с пет процента, това ще ви направи силно дехидратирани.

Това е вид състояние, което изисква хоспитализация. Искате да избегнете това на всяка цена. Ето някои скрити и неизвестни симптоми на дехидратация и лечението ѝ, които трябва да следвате.

1. ПРОБЛЕМ: ВИНАГИ СТЕ ГЛАДНИ

Хората обикновено смятат, че жаждата е един от първите симптоми на дехидратация. Въпреки това, според експерти, това може да се случи само когато сте силно дехидратирани. Всъщност получавате вода и от храната, която ядете. Тялото ви знае това и ви кара да мислите, че сте гладни, тъй като пренебрегвате приема на вода. Тъй като сте гладни, може би си мислите, че се нуждаете от нещо изключително хранително и дори тлъсто. Това може да бъде проблем, защото ще се нуждаете от допълнителна вода, за да можете да смелите това, което сте яли.

РЕШЕНИЕ

За вашето лечение изпийте една до две чаши вода, преди да ядете нещо, освен ако не е обичайното ви време да ядете. Изчакайте 30 минути да минат, преди да ядете. Ако все още сте гладни, направете здравословна закуска. Ако не сте гладни, вероятно просто сте имали нужда от вода. Уверете се, че редовно оставате хидратирани, за да избегнете ненужно хранене и така тялото ви ще остане здраво.

 

2. ПРОБЛЕМ: НЕ МОЖЕТЕ ДА МИСЛИТЕ ЯСНО

Вашият мозък има нужда от вода. Ако тялото ви усеща липсата ѝ, то ще я извлече от „по-малко важните” органи, за да се запазят и работят правилно другите, като сърцето ви. Въпреки факта, че имате нужда от мозъка си, за да мислите, той се лишава от вода и всъщност се свива. Това е един от най-малко известните симптоми на дехидратация. Мозъкът може да се свие с до два процента от неговия размер. Така той не може да работи правилно. Макар да сте в съзнание, вие не мислите ясно. Речта ви е затруднена, мислите ви са разбъркани и не можете да си спомните най-простите неща.

РЕШЕНИЕ

Вместо да потърсите чаша кафе, изпийте малко вода. Кафето може да ви помогне да се чувствате бодри за кратък период от време, но ефектите му са ограничени. Освен това то също е диуретик. Всяка чаша кафе, която пиете, може да намали водата в тялото ви два пъти повече. Зависи от вида на кафето, което пиете. Колкото повече кофеин приемате, толкова повече тялото ви ще освободи вода. Ако го правите ден след ден, ще имате редовно проблеми с мозъка и други симптоми. Преди тест или нещо, което изисква мисъл, изпийте чаша вода. Ще ви помогне да мислите по-добре.

 

3. ПРОБЛЕМ: ИМАТЕ СИЛНО ЖЕЛАНИЕ ЗА ХРАНА

Може би сте усещали силен апетит от нищото. Никой не очаква апетита към храна да бъде свързан със симптоми на дехидратация. Освен ако не сте бременна или имате нещо друго заболяване, тялото ви може да иска вода. Това е особено вярно, ако започнете да жадувате плодове и някои „зеленчуци“, които са наистина сочни. Например, може да жадувате портокали, диня, грозде или краставици. Това означава, че най-вероятно се нуждаете от малко вода, освен ако нямате липса на някои витамини в диетата си.

РЕШЕНИЕ

Очевидното решението е да се пие вода. Не се хващайте и за енергийни напитки. Все пак вие се нуждаете и от много плодове и зеленчуци във вашата диета, които добавят течност към вашия прием на вода. Динята и ягодите са 92% вода. Грейпфрутът е съставен от около 90 процента вода. Така освен, че пиете вода, вие може и да я "ядете". Уверете се, че получавате около шест порции на ден и не забравяйте да ядете разнообразни плодове и зеленчуци.

 

4. ПРОБЛЕМ: ИМАТЕ ГЛАВОБОЛИЕ

Много хора никога не подозират, че имат главоболие в резултат на симптоми на дехидратация. Бъдете внимателни, защото ако сте пили твърде много вода в системата, можете да получите главоболие и от това. Въпреки това, повечето хора страдат от липсата на достатъчно вода, отколкото обратното. Когато мозъкът ви се свива, той се отдръпва от черепа ви и активира рецепторите за болка.

РЕШЕНИЕ

Когато се събудите, веднага изпийте чаша с вода. Направете закуска и си изпийте още една чаша, след като приключите с яденето. По този начин ще имате около половината вода, от която се нуждаете през деня. Това може също да ви попречи да се налага да уринирате често. Ако изпиете половината от водата сутрин, преди да излезете от къщи, можете да пийнете по-малко вода до края на деня. 

5. ПРОБЛЕМ: ЗАПЕК

Всички сме имали този проблем. Повечето хора приемат, че имат нужда от повече фибри, ако са запечени. Това е частично вярно. Вие също се нуждаете от вода, за да помогнете на храносмилателната система да изхвърли отпадъците. Ако имате твърде много фибри в диетата си и нямате достатъчно вода, това може да ви докара до запек. Ако приемате между 18 и 35 грама фибри на ден трябва да пиете достатъчно вода.

РЕШЕНИЕ

Искате да приемате между 18 и 35 грама фибри на ден, но трябва да пиете достатъчно вода. Много хора не спазват това правило. Трябва да пиете почти половината от телесното си тегло в унции вода всеки ден.

 

6. ПРОБЛЕМ: ВАШИТЕ УСТНИ СА СУХИ

Устните ви вероятно са сухи през цялото време. Най-вероятно не го осъзнавате. Ако постоянно поставяте балсам за устни, вероятно ще трябва да пиете повече вода. Устните не би трябвало да са напукани или да се белят. Те трябва да са меки на допир, ако сте хидратирани.

РЕШЕНИЕ

Не слагайте балсам за устни веднага, а започнете да увеличавате количеството вода, което пиете. Можете да измислите много различни методи за хидратиране. Можете да си пиете чаша или две чаши на всеки един до два часа, докато не набавите нужната доза за през деня. Може да изпиете чаша вода всеки път, когато ядете, две, когато тренирате, и една, когато си почивате от работа. Въпросът е, че трябва да работите по ефективна схема, за да получите вода в тялото си.

 

7. ПРОБЛЕМ: ПОЛУЧАВАТЕ ЗАМАЯНОСТ, КОГАТО СЕ ИЗПРАВИТЕ

Това е вероятно е един от най-пропуснатите симптоми. Може би си мислите, че сте станали твърде бързо или че нещо друго причинява замаяност. Липсата на вода в тялото ви забавя кръвния поток. Това може да се случи толкова много, че да ви доведе до замайване. Вашата кръв е това, което доставя хранителни вещества и кислород на останалата част от тялото ви. Ако не получавате кислород, това е огромен проблем.

РЕШЕНИЕ

Ако често се чувствате замаяни, това е сигнал, че сте дехидратирани почти всеки ден. Най-добре би било да не се опитате да не приемате много вода наведнъж. Вие определено ще искате да изпиете една до две чаши веднага, но тялото ви може да не успее да приема толкова много вода на веднъж. Бъбреците могат само обработят само половин литър вода наведнъж. След като сте рехидратирани, може да имате опасност от водна интоксикация, ако пиете повече от един литър вода на час.

 

8. ПРОБЛЕМ: ВИНАГИ СТЕ УМОРЕНИ

Умората е истински проблем, когато сте дехидратирани. Кръвта ви е по-плътна и не се движи толкова бързо. Това може да доведе до спад на кръвното налягане за кратко време; макар че, ако не пиете достатъчно вода, може да получите и високо кръвно налягане. Когато рехидратирате тялото си, кръвта ви се движи по-лесно. Вашето кръвно налягане намалява в резултат на това, че сърцето ви не трябва да изпомпва по-трудно, за да се движи кръвта в тялото ви.

РЕШЕНИЕ

Може да се изкушите да ядете сладко или да вземете енергийна напитка, но това не e добрo решениe. Tрябва да се съсредоточите върху отпиването на вода през целия ден. Студената вода може да ви помогне да се събудите. Отпиването може да помогне да се избегне "замразяването" на мозъка. Вземете голяма чаша или бутилка и често пийте вода през целия ден.

Много други симптоми на дехидратация могат да се появят от недостатъчно пиене на вода: гърчове, мускулни спазми, хлътнали очи, раздразнителност, проблеми с бъбреците. Можете да избегнете всички тези симптоми, като пиете вода. Това е по-лесно, отколкото да отидете в спешното отделение за лечение на дехидратация.

източник: zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?