Подай сигнал

8 закона, които които не важат за английската кралица

Лайфстайл

от Екип Марица 1163 прегледа 0

8 закона, които които не важат за английската кралица

Няма нужда от международен паспорт

Когато кралицата отива на някоя от многобройните си обиколки, няма нужда да се тревожи, че няма паспорт. Във Великобритания всеки паспорт се издава от името на кралицата. Следователно самата тя няма нужда да носи.

Тя не трябва да плаща данъци

Част от данъците във Великобритания отиват за живота на кралицата и по закон тя не е задължена да плаща такива. От 1992 г. насам обаче кралицата е плащала доброволно данък върху приходите и капиталовите печалби.

Не е необходимо да дава информация, ако й бъде поискана

В Обединеното Кралство съществува Закон за свобода на информацията, който позволява на пресата и обществото да задават каквито въпроси пожелаят. Но кралицата, херцогът на Единбург, техните деца и внуци са изключение. Така те са напълно свободни да не дават каквато и да било лична информация.

Тя няма нужда от шофьорска книжка

Ако кралицата реши да се отправи на път, не е нужно да има книжка. Всички шофьорски книжни в Обединеното Кралство се издават от нейно име, затова тя не се нуждае от такава. Освен това на нея не й се е налагало да държи изпити, нито да минава курсове. За щастие Кралицата е много добра в шофирането, защото е била шофьор на линейка по време на войната.

Не трябва да спазва ограничението на скоростта

Независимо дали кралицата е на мястото на водача, или само пътува, нейната кралска власт позволява тя да се движи по-бързо или по-бавно - както пожелае. „Законът понастоящем гласи, че ограниченията на скоростта не се прилагат за всяко моторно превозно средство, използвано за полицейски, противопожарен и спасителен орган, линейка или за целта на Агенцията за тежка организирана престъпност (SOCA), ако спазването на ограничението на скоростта е вероятно да възпрепятства изпълнението на целта, за която се използва по този повод". Премиерът и кралското семейство са предвождани от полицията, така че водачът има властта да кара както пожелае.

Тя е имунизирана срещу наказателното преследване

Ако кралицата е в нарушение на закона, който не е в този списък, юридически е невъзможно да се съди или преследва кралицата. Това са моментите, в които кралското семейство е нарушило собствения си протокол.

Тя може да яде лебед

Това не означава, че кралицата всъщност яде лебеди, въпреки че кралското семейство има някои необичайни хранителни навици. Но ако тя иска, може да го направи и никой друг във Великобритания няма право да се присъедини към нея.

Тя може да притежава всички делфини

Поради странното правило, датиращо от 1300 г., управляващият монарх технически притежава всички есетрови, китове и делфини във водите около Великобритания. Кралицата притежава и всички лебеди в Темза.

Коментари