8 вещества блокират развитието на ракови метастази

Проведени изследвания в САЩ показали, че 75-85% от случаите на диагностициран рак са предизвикани от нездравословен начин на живот

8 продукта стимулират апоптозата (клетъчната смърт) на раковите клетки, предотвратяват ангиогенезата (образуване на нови кръвоносни съдове, в случая в тумора), потискат формирането на ракови тумори и разпространението на метастазите в други части на тялото, уверява д-р Давид Жокерс, доктор по натурална медицина, автор на настоящата статия.

Храненето играе важна роля както в профилактиката на рака, така и по отношение нарастването на туморите и образуването на метастази. Проведени изследвания в САЩ показали, че 75-85% от случаите на диагностициран рак са предизвикани от нездравословен начин на живот. Което означава, че биха могли да бъдат предотвратени, ако човек промени хранителните си навици. Изследователите смятат, че 30% от смъртните случаи, предизвикани от рак, днес биха могли да бъдат предотвратени само с помощта на правилното хранене.

№ 1. Урсолова киселина. Това е растително масло и фитонутриент. Съдържа се в някои билки като босилека, ригана, а също така в ябълковата обелка и черната боровинка. Една от ключовите характеристики на раковите клетки е тяхната способност да нарушават механизма на апоптоза на клетките. Тази програмирана смърт на клетките може да се разглежда като самоубийство с цел предотвратяване на вътреклетъчни нарушения. Затова нарушаването на апоптозата води до активизиране на метастазирането и растеж на тумора. Употребата на урсолова киселина влиза в лечебния курс на рака на задстомашната жлеза, на маточната шийка, на белите дробове, на дебелото черво, на кожата и на гърдата.

№ 2. Витамин D. Много важен за изработката на противоракова белтъчина, т.нар. GC фактор за активиране на макрофагите (ФАМ). Същият този GC ФАМ потиска раковите метастази и дори спомага да се обърне този процес в обратна посока. Ежедневното получаване на здравословна доза витамин D поддържа синтеза на GC ФАМ и съответно прекратява прораковите рецептори и ензими, провокиращи метастазите. Само по себе си ФАМ (фактор за активизиране на макрофагите-белтъчина, свързваща витамин D) е още една белтъчина, свързана с понижаване на раковата активност. Тя стимулира непосредствено отговора на имунната система, потиска растежа на кръвоносните съдове в раковия тумор (ангиогенезата). Именно тези нови кръвоносни съдове в раковия тумор провокират миграцията на раковите клетки и растежа на тумора. Витамин D ефективно потиска растежа и развитието на тумора и метастазите при рак на простатата, на гърдата, на дебелото и правото черво, както и при меланома. Увеличавайте нивото на витамин D в организма си, като стоите повече време на слънце, без да използвате защитни средства. Включете в менюто си продукти, богати на този витамин – сьомга, домашни яйца, гъби, ферментирали млечни продукти или пълномаслено мляко от домашни крави.

№ 3. Куркумин. Влиза в състава на куркумата, придавайки й жълт цвят. Това е мощен антиоксидант, който може да предотвратява и да лекува заболяванията, свързани с хронични възпаления, включително и рак. Куркуминът традиционно се използва като лекарствено средство в китайската и индийската народна медицина за лечение на различни заболявания. Той влиза в състава на много медицински препарати като терапевтично средство за поддържане на имунната система, тъй като куркуминът регулира апоптозата и потиска растежа на раковите клетки. Изследвания показват, че той действа като мощен антиоксидант. Също така блокира изработката на ФНО (фактор на некроза на туморите), който засилва провъзпалителните сигнали и стимулира растежа на тумора. Клинични изследвания показват, че куркуминът потиска полиферацията на раковите клетки и метастазите при рак на гърдата, на белите дробове, на матката, яйчниците, бъбреците, пикочния мехур, мозъка, черния дроб, задстомашната жлеза, кръвта, сигмовидното и правото черво, неходжкинов лимфом.

№ 4. Епигалокатехин-3-галат. Противораковото действие на това вещество се изучава вече повече от три десетилетия. То е известно полифенолно съединение, което във висока концентрация присъства в зеления чай. Това е едно от най-лечебните вещества, което се използва още в древната китайска медицина. Смята се, че неговата употреба потиска растежа на тумори в различни органи като простата, пикочния мехур, черния дроб, червата, задстомашната жлеза, белите дробове и устната кухина. Независимо че биологичните механизми, с помощта на които този нутриент потиска раковите клетки, още не са известни, наскоро бе открито, че това вещество свързва рецептора на белтъчината 67LR, отговорна за раковата активност. Присъединявайки се към канцерогенната белтъчина, Епигалокатехин-3-галат потиска метастазите и предотвратява ангиогенезата, която е причина за миграция на раковите клетки. Също така стимулира апоптозата, подкрепяйки разрушаването на раковите клетки. Високото съдържание на този нутриент в зеления чай спомага за поддържане на здравето като цяло. Изследвания показват, че ежедневната употреба на зелен чай подобрява чревната микрофлора, което на свой ред е много важно за оптимизация на работата на имунната система.

№ 5. Сулфорафан. Това е едно от най-добрите хемопротективни вещества, които предотвратяват формирането на свободни радикали и растеж на тумора. То намалява възпалението и защитава от растеж на туморите, поддържайки естествената детоксификация, насочена към унищожаване на токсините и засилване на имунната реакция. Сулфорафанът потиска активизацията на раковите клетки. Той удържа метастазите при рак на далака, на дебелото черво, на простатата, на стомаха и на гърдата. Броколи – това е един от най-ефективните продукти, които потискат разпространението на рака в тялото на болния. Затова те трябва да включат в своето меню зеле, брюкселско зеле, броколи, цветно зеле и другите кръстоцветни зеленчуци. Тези продукти имат високо съдържание на хемопротектори – глутатион, аминокиселини, хлорофил, различни витамини и хранителни вещества.

№ 6. Кверцетин. Суперантиоксидант, който стимулира естествената детоксикация на организма и демонстрира естествените антиракови свойства. Високото съдържание на кверцетин в храната на болните потиска разрастването на раковите клетки, намалява уврежданията, предизвикани от окисляването, и задържа активността на мутиращия ген Р53, свързан с растежа на тумора. Този флавоноид показва многообещаващи резултати при лечение на рак на гърдата, на кръвта, на белите дробове, на червата, при невробластом. Кверцетин се съдържа в големи количества в лука, каперсите, къпината, малината, черния и зеления чай, както и в билките градински чай и магданоз.

№ 7. Апигенин. Този флавоноид демонстрира хемопревантивните си свойства, потискайки разрастването на раковите клетки в новите тъкани и растежа на тумора. Апигенинът понижава активността на свободните радикали и помага за изхвърляне на токсините от организма. Използва се за поддържане здравето на стомаха, бъбреците, черния дроб и кръвта. Апигенинът пречи на миграцията на раковите клетки, като по този начин предотвратява метастазирането. Изследователи откриват, че локалното лечение, включващо екстракти от апигенин, е ефективно в потискане растежа на кожния рак в резултат на ултравиолетово облъчване. Много плодове и зеленчуци съдържат апигенин – грейпфрут, портокали, лук. Има го в лайковия чай. Но един от най-добрите източници на апигенин, който можете много лесно да си добавяте, това е магданозът. Добавяйте го като подправка в салати и в любимите си ястия.

№ 8. Лутеолин. Един от антитуморните флавоноиди, влизащ в растителната диета. Лутеолин се съдържа в зеления пипер, в лайковия чай и целината. Доказано е, че неговите антиоксидантни свойства защитават тъканите на белия дроб, на черния дроб и сърцето от възпаления, а също така се борят с дегенеративното влияние на раковата активност. Независимо от многобройните изследвания за хемозащитните свойства на лутеолина все още не са известни всичките му полезни свойства. Учените са убедени, че тези цитрусови флавоноиди – лутеолин и апигенин, независимо от ниската си концентрация в продуктите, оказват по-значителен профилактичен антираков ефект от обичайните продукти, пише zdrave.to. Лутеолинът пречи на активацията на раковите клетки, потискайки прораковите ензими, блокирайки натрупаните канцерогени в новите тъкани и помагайки в унищожаването на токсичните агенти. Следователно лутеолинът е ефективен антиоксидант, оказващ на организма антипролиферативно и антиметастатично действие.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?