8 нови лаборатории създават продукти за здравословен живот

Медицинският университет, ПУ и институт към БАН си партнират в проект за 23,5 млн. лева.

Близо 23,5 млн. лева ще бъдат похарчени за създаване  и оборудване на 8 специализирани лаборатории  и 2 научно-изследователски системи в Пловдив. Разработките, които ще бъдат направени в тях, ще се патентоват и ще се превърнат в реални продукти на пазара. Основното им приложение ще бъде в лечението на болни и в областта на здравословния начин на живот. 

Това предвижда проект за Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина” (ПЕРИМЕД), по който ще си партнират Медицинският университет в Пловдив, ПУ „Паисий Хилендарски” и Институтът по минералогия и кристалография „Акад. Иван Костов” към БАН. Научноизследователската инфраструктура ще бъде създадена през следващите 5 г., а финансирането е по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Фокусът върху технологии и продукти за здравето е в контекста на компонент 3 на програмата – „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии”. В това направление обединението на двата вуза и института към БАН е предпочетено в жестоката конкуренция на 7 кандидатствали за финансирането консорциума. 

24 млн. лева не са много за голямата наука, но са сериозен бюджет за трите партниращи институции по проекта за ПЕРИМЕД, каза ръководителят на проекта и ректор на МУ-Пловдив чл. кор. проф. Стефан Костянев. Той поясни, че разработките и иновациите  ще са насочени основно в областта на онкологията, онкохематологията, интензивната медицина, иновативни лекарствени носители, биоинженерни технологии. „Изследванията в центъра ще осигурят индивидуална терапия на много пациенти.

Това е смисълът на персонализираната медицина – за всеки пациент да се намери точното лекарство в подходящия за него момент”, каза ректорът. 

Трите основни направления в Центъра за компетентност ще касаят персонализирания подход при терапията на критично болни, иновативни лекарствени носители и биоинженерни технологии и биосензори. 

В МУ ще бъдат създадени оборудвани 3 научни лаборатории и ще се разработи мониторна система за наблюдение на критично болни пациенти. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?