8 чудесни идеи за бърза и здравословна закуска

Всички сме чували, че закуската е най-важното хранене за деня, но въпреки това голяма част от нас я пропускат поради една или друга причина. Някои нямат време сутрин, други смятат, че ако не закусват, ще отслабнат, трети пък нямат идея какво да закусят – хем да е бързо, хем да е здравословно, хем да ги засити.

Закуската сутрин ни осигурява необходимата енергия и хранителни вещества за нормално протичане на метаболитните процеси и за осъществяване на физическата и умствена дейност. Пълноценната закуска подобрява паметта, вниманието, концентрацията, повишава ефективността на работата, която вършим.

За да бъде по-свежи и енергични през целия ден е важно освен кога ядем и какво ядем.

Предлагаме ви няколко чудесни идеи за бърза и здравословна закуска:

Сусамов тахан с мед

Класика в жанра – сусамов тахан с мед. Съотношението е хубаво да е 1:1 и. Тази закуска зарежда с енергия за целия ден, внася в организма незаменими аминокиселини, полезни мазнини, укрепва антиоксидантната защита. Действа великолепно на стомашно-чревния тракт.

Може да хапвате тази чудна комбинация направо с лъжицата от буркана – но може да бъде и добавка към препечена филийка. Ако имаме нужда от нещо, което да ни засити за цялата сутрин... Киселото мляко е подходяща закуска, която ще ни зареди с много енергия, защото съдържа до 18 г протеини в 200 г мляко. Освен това една порция ни доставя само 100 калории и 0 г мазнини. Ако го поръсим с малко бадеми и богати на фибри плодове като пресни круши, киселото мляко ще ни засити за дълго.

Яйца

Закуската, която съдържа яйца, увеличава усещането за ситост, намалява количеството храна, приета при следващото хранене, и спомага за поддържането на нивата на кръвната захар и инсулина. Яйцата са незаменим източник на протеин и винамин D, и лесно се комбинират с други полезни храни като пълнозърнест хляб, спанак, авокадо и домати. Ако не обичате жълтъци, не бързайте да изключвате яйцето като вариант. В такъв случай може да си приготвяте белтъчни омлети.
Ако искате да контролирате кръвната си захар, кръвното налягане и същевременно да се борите с излишните килограми, хапвайте яйца

Кисело мляко

Киселото мляко е полезен, вкусен и хранителен източник на белтъчини, което го прави чудесен избор за закуска. Белтъчините намаляват усещането за глад. Млякото е пълноценна, подходяща за деца и възрастни храна. Можете да добавите към него плодове, мед, ядки, чия, овесени ядки или да си го хапнете чисто.

Ядки

Суровите ядки са полезни и вкусни – а освен това и страхотно допълнение към закуската, защото ядките са засищащи и спомагат за предотвратяването на натрупване на излишни килограми. В редица изследвания е установено, че редовната консумация на ядки може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, инсулинова резистентност и възпалителни процеси. Ядките са и богати на магнезий, калий и полезните мононенаситени мазнини. Хубаво е преди да ги консумирате, да ги накиснете за няколко часа във вода.
Ядките са богати на полезни мазнини, минерали и антиоксиданти, които са полезни за сърцето

Чиа

Семената чия ускоряват метаболизма, снабдяват организма с полезни вещества и помагат за балансиране на теглото. В своята „черупка” те имат гъсто съдържание на хранителни вещества, много малко калории и са пълни с протеини, фибри, антиоксиданти, калций и трудните за набавяне омега-3 киселини.

Ако се чудите как да ги комбинирате – развихрете въображението си. Накиснете ги вечерта в мляко, сок или вода, добавете овесени ядки, подсладете ги с мед и плодове.

Овесени ядки

Овесените ядки са сочени за една от най-полезните за здравето закуски и храни като цяло. Те са изключително достъпни, приготвят се лесно и имат доказан ефект за намаляване на холестерола и подобряване на метаболизма. Може да ги смесите с вода, прясно мляко, кисело мляко, соево мляко – хубаво е да ги накиснете още от вечерта, да ги овкусите с мед и канела, да им добавите плодове или ядки.

Пълнозърнест хляб

Между две тънки филийки пълнозърнест хляб можете да сложите парченце нискомаслено сирене, домати и едно нарязано сварено яйце. Така приготвен сандвичът ще ви предостави необходимите хранителни вещества и енергия.

Бонус: Бананови палачинки

Ако искате да се поглезите през уикенда с вкусна, но същевременно здравославна закуска, предлагаме ви да направите бананови палачинки.

Необходими продукти:

2 банана
2 яйца
½ чаена лъжичка канела
½ чаена лъжичка ванилов екстрат

Намачкайте с вилица бананите и ги сложете в купа. Към тях прибавете яйцата, канелата и ваниловия екстракт. Разбъркайте добре. Трябва да се получи немного гъста каша. В загрят тиган с незалепващо покритие (но за по-голяма сигурност, за да не залепнат палачинките го намажете с малко мазнина) с помощта на супена лъжица оформете малки кръгчета, сипвайки от сместа.

Гарнирайте ги по ваш вкус – с мед, с пресни плодове, с шоколад или сладко. Да ви е сладко.

Източник Дарик

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?