8 бона от държавата за приспособяване на кола за инвалид

До 8000 лв. ще отпуска държавата на хора с увреждания за приспособяване или преустройство на личен автомобил. Това е предвидено в проекта за Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност, който е публикуван за обществено обсъждане. За отпускане на помощта могат да кандидатстват само хора с доказан дефицит на долни и горни крайници. Те ще трябва да представят медицинската си експертиза.


След одобряването на проекта за финансиране човекът с трайно увреждане сключва договор за приспособяване или преустройство на личната си кола. Националната програма предвижда още и финансиране на обучение за придобиване на правоспособност за управление на автомобил.


Освен това могат да бъдат отпуснати средства и за инвестиционни проекти за изграждане на достъпна среда в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства. В проектните предложения трябва да са предвидени само строително-монтажни работи за изграждане или поставяне на съоръжения за преодоляване на различни нива на жилищните сгради. Такива съоръжения могат да са рампи, подемни платформи и асансьори. Стойността на проектите трябва да е между 12 000 и 100 000 лв. Оценяването им ще се извършва от петчленна експертна комисия. За да бъдат одобрени кандидатите обаче те не трябва да са били финансирани за същото в предходен период. Освен това трябва да представят одобрен инвестиционен проект и издадено към него разрешение за строеж или поставяне на съоръжение.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?