Подай сигнал

720 греят в конкурса "Широка лъка пее, свири и танцува"

Култура

от Петя Гайдарова 508 прегледа 0

Внушително стълпотворение от подрастващи певци, инструменталисти и танцьори и техните преподаватели от цялата страна се събра в Широка лъка днес за старта на първия по рода си национален конкурс "Широка лъка пее, свири и танцува". Форумът бе открит тържествено в голямата зала на Националното училище за фолклорни изкутства.

"Родопа трябва да я видиш със сърцето си. Тя звучи в ручилата на гайдите, омайва с пленителна сила и с обаятелният дъх на родопския здравец и орфеевото цвете силивряк. Родопа е планината на Орфей, а Николай Хайтов я нарича планината с душа. Никъде по света хората не пеят толкова вглъбено и всеотдайно, колкото родопчани. За тях песента е начин на живот. С нея се радват и тъжат. С нея страдат и мечтаят. Именно тук, в сърцето на Родопите, е скътано прекрасното ни училище. Тук остава непреходното - музиката и песента. Широка лъка е културно и просветно средище, а Национално училище за фолклорни изкуства (НУФИ) е с почти половинвековна история. НУФИ отваря гостоприемно врати за всички вас в два от най-прекрасните празници в навечерието на Великден - Лазаровден и Цветница, свързани с плодородието на земята, с потомството, с младостта, с възраждането на природата за нов живот. Нека тази символика превърне следващите два дни в празник на духовността и на българското музикално и танцово изкуство. Нека младостта и красотата на България да влезнат в нашия дом - НУФИ - домът на фолклора". С тези думи преподавателят в НУФИ-Широка лъка по български език Пенка Василева поздрави всички гости и участници в конкурса.

Събитието уважиха кметът на община Смолян Николай Мелемов, негово високопреподобие архимандрит Висарион и кметът на Широка лъка Васил Седянков.

Приветствие отправи към множеството и директорът на НУФИ Стоянка Тенова. "Когато започнахме организирането на конкурса с няколко мои идеи и няколко мои колеги, имахме вярата, надеждата и любовта, че днес тук ще съберем млади дарования от цяла България. Защото Широка лъка не е случайно място. Широка лъка е култура, история и просвета. И неслучайно преди 48 години Широка лъка е приела гостоприемно Средно музикално училище за народни инструменти и пеене. В този прекрасен учебен комплекс, създаден с таланта на архитект Лилия Граматикова и с работливите ръце на широколъчани, които са взели участие в градежа, днес нашите ученици имат възможност да получат своето професионално музикално образование именно в Национално училище за фолклорни изкуства - Широка лъка. Щастливи сме, че в този храм на изкуството днес имаме възможност да посрещнем най-младото поколение таланти, техните учители, родители и почитатели.
Разбира се, истинското осъществяване на конкурса нямаше да бъде възможно без хора, които да ни повярват, да имат надежда в нас и да ни обичат. И това бе кметът на община Смолян Николай Мелемов, който прие да бъде патрон на нашия конкурс", каза в словото си Тенова.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов заяви пред публиката и участниците, че за него е привилегия и чест да бъде на откриването на първия по рода си фолклорен конкурс, който е празник на българщината и патриотизма и на нашия фолклор. "Няма по-подходящо място от Широка лъка за този фестивал. Защото Широка лъка е център на нашия фолклор, тук се пази традицията, тук се почита българщината, затова община Смолян застава зад тази инициатива, също и Пловдивската митрополия, за което й благодаря. Убеден съм, че този фестивал ще стане традиционен и ще ни събира на такъв празник като днешният всяка година", каза Мелемов като пожела на всички приятни емоции и ги призова да бъдат патриоти.

Коментари