Подай сигнал

70% от завършващите у нас медици заминават в чужбина

Здравеопазване

от Екип на "Марица" 403 прегледа 0

Над 70 на сто от завършващите медици изтичат в чужбина. „На практика нашата държава харчи много пари за обучението на тези млади хора и всъщност захранва здравните системи на по-богатите страни". Това заяви проф. Аспарух Аспарухов, декан на Медицинския факултет в Плевен на форум във Варна, цитиран от БТА. Лекарите са скептични дали може да "внасяме" медицински кадри от чужбина. В туризма това не е проблем, посочи проф. Аспарухов.

В системата на здравеопазването обаче първо пристигащите трябва да докажат компетентността си и освен това трябва задължително да знаят български език, иначе няма да могат да общуват с пациентите си, каза още той.

Темата с недостига на лекари бе засегната и от зам.-шефа на БЛС Огнян Хаджийски. Отдавна остана в миналото стандартът на един лекар да има поне три медицински сестри, посочи той. По думите му в момента съотношението е едно към 0,9. Освен сестри трудно се намира и помощен персонал. Положението с недостига на санитари също е трагично, допълни проф. Хаджийски. Той посочи, че заради ниското заплащане в болниците работят много пенсионирани сестри, които обаче трудно издържат на натоварването.

В българската доболнична помощ проблемите с годините се задълбочават, но сега по-сериозно е положението с общинските болници, заяви още Хаджийски. Неговата позиция е, че въпреки трудностите фалит на такива лечебници няма да има. Според него до голяма степен проблемите трябва да се решат на местно ниво, от общините, а не от държавата.

Той допълни, че вече има закрити отделения в част от общинските болници, но не по решение на директора или на министерството, а защото остават без персонал. Хората започват да си търсят работа другаде и заминават, обясни зам.-председателят на БЛС. Основните звена в болниците обаче ще си останат и ще работят, допълни проф. Хаджийски. Недофинансирането на общинското здравеопазване е катастрофално, каза от своя страна проф. Аспарух Аспарухов.

Проф. Весела Кристенсен, работеща от години в Норвегия, посочи, че няма здравна система в света, която да е без проблеми и да е изцяло задоволена финансово. Тя обясни, че дори в скандинавската страна, където живее, въпреки подкрепата на държава, всяка година болниците приключват на минус с бюджета. Основната причина е, че медицинското обслужване става все по-скъпо, апаратурата и консумативите изискват огромно финансиране и държавите, колкото и богати да са, не смогват да заделят толкова много средства.

Коментари