70 000 лв. помощ за трето дете на образовани родители

Докато политиците дремеха, генофондът ни изчезна, защото най-качествените българи избягаха в чужбина

Петър Иванов e професор по социална психология. Директор на Демографския институт към Българската академия за наука и изкуства (БАНИ). Автор на трудове по приложна психоанализа, приложна психотерапия. Бил е преподавател и декан в няколко университета. Зам.-председател е на Центъра за демографска политика. 

- Не е ли прекалено черногледо да твърдите, че нацията е в клинична смърт по отношение на демографията?

-Как ще е черногледо, като е самата истина?! Според официалните данни България изчезва, бяхме 9 милиона, сега сме 6 милиона. 15.5 промила е смъртността, според ООН. Т.е. 16 души на 1000 умират годишно, на първо място сме по смъртност сред 235 държави, много пред втората. На 212-о място сме по раждаемост от 226 държави. Световни шампиони сме по изчезване на населението - броячът на ООН отчете на Петровден, 29 юни, падането ни под 7 милиона.     

Всяка година у нас умират 110 000 души, а се раждат 60 000, т.е. намаляваме с 50 хиляди от отрицателен естествен прираст. Най-малко 30 000 годишно емигрират, плюс горните 50 000, стават общо 80 000 - с толкова се топим годишно, което прави средно с 220  души на ден, 9 души на час.

Истината обаче е по-лоша, тъй като всъщност на час намаляваме с 13 етнически българи, а се увеличаваме с 4 роми, което дава общо тези минус 9. И липсват светли перспективи - с въпроса се занимават крайно некомпетентни хора. Написаха национална Стратегия за демографско развитие до 2015 г. в БАН, където работят 10 000 души. Вземат милиони и тлъсти хонорари за борба с демографската катастрофа, а резултатите падат надолу -  вече сме първи в света по смъртност в ранглистите на ООН. След нас са Сирия, Афганистан, където се водят войни, Свазиленд с 30 процента болни от СПИН. 

- Как стоят нещата в Пловдив?

- Населението също намалява. По данни на НСИ сега сте 663 000 души в Пловдивска област. След някоя година ще останете 500 хиляди, т.е. намалявате с 20-30 процента. Да не говорим за малките градчета в Делиормана, в Западна България. Официално през 2017 г. в Пловдив са се родили 4900 деца, а са починали 9885 души. Разликата е 5000! Пловдив изчезва, най-старият град на Балканите!

А истината вероятно е още по жестока, защото в НСИ работят 1100 казионни служители, които си гледат заплатите и пишат хубави работи. Дори казват: Няма катастрофа! А цифрите говорят обратното. 

Точно в Пловдив през 1962 г. се роди 8-милионният българин. Роди се и 9-милионният, сега паднахме под 7. Според прогнозите на Демографския институт към БАНИ българите към 2050 г. ще бъдат към 4.5 милиона, от които 3.5 милиона цигани. Според таблица на ООН 18 от 20-те най-бързо намаляващи страни в света са бивши социалистически. На първо място е България, която ще стопи до 2050 г. 27.9 процента от населението си.  

  -Не е ли възможен обрат?

- Възможен е, но не докато ни управляват бивши комунисти, агенти на ДС. С моя екип професори, най-добрите демографи статистици у нас, сме издали 7 книги за демографската катастрофа. Описали сме какво трябва да се прави. 

- Кои са мерките, които могат да ни спасят?

 -Първо - вземаме опита на страни, които се справиха с демографския проблем. Полша годишно харчи десетки милиарди, 1.2 процента от БВП, за това. Миналата година имат 46 000 деца повече. Унгарците дават 30 000 евро за трето дете. Путин дава пари на майките. Второ - да се изключи БАН от решаване на проблема, да не се харчат излишни пари. В Демографския институт имаме 24 национални програми срещу причините за демографската катастрофа. 70 000 лв. най-малко трябва да се дават при трето дете на образовани родители, най-малко със средно образование. Това сочи германският опит. Не може да не можеш да броиш до 10, а да имаш 11 деца, за които да вземаш пари!  Докато политиците дремеха, генофондът ни изчезна, най-интелигентните избягаха в чужбина. Трябва да си луд да останеш в тая държава.  

-Ще проработи ли новата демографска програма на кабинета?

-  Малко се стреснаха, след като публикувах данните на ООН. Сега ще завалят проекти, ще вземат едни пари. За някои хора демографската катастрофа е златна кокошка. Кой ще създаде планираните 65 000 деца до края на годината? Министерството, правителството? Как ще накараш продавачка с 300 лева заплата да има три деца? Няма да стане!




Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?