7 събития, които могат да унищожат живота на Земята

Светът може да свърши по много начини. Някои биха унищожили цялата ни планета, други - само живота на нея, а трети биха донесли драстични промени в заобикалящата ни среда. На теория съществуват стотици, дори хиляди начини, които да доведат до края на света, такъв какъвто го познаваме.

Учените обаче, отхвърлят много от тях и съсредоточават вниманието си само върху няколко, които виждат като най-достоверни и възможни.

Много хора по свeта са убедени, че човечеството е на прага на апокалипсиса. Разпространени са дори сценарии за свършека на света. Учените описват 7 начина, по които животът на Земята може да приключи.

Това са седемте най-вероятни начина, описани от учените, които могат да доведат до унищожението на човечеството и да доведат до край на познатия ни свят.

 

Ядрена война

7 начина, които могат да унищожат живота на Земята (ВИДЕО)

Ядрена детонация от едно от по-мощните оръжия днес ще доведе до смъртност от 80 до 95% в зоната на взрива, която се простира в радиус от 4 километра.

Но не трябва да се безпокоим само за непосредствената смърт – по-стряскащо е ядрената зима. Това е, когато облаците прах и дим напуснат въздушния слой на Земята и блокират Слънцето, което води до спад на температурите, вероятно в продължение на години. Ако бъдат взривени 4000 ядрени оръжия - в случай на ядрена война между САЩ и Русия, ще бъдат убити безброй много хора, а температурите ще спаднат с 8 градуса в продължение на четири до пет години.

Биологична и химическа война

7 начина, които могат да унищожат живота на Земята (ВИДЕО)

Биологичните и химически оръжия са значително по-евтини от разработването на ядрено или ново високотехнологично оръжие. През последните няколко години сирийското правителство използва химическо оръжие в гражданската война, която опустоши страната. Тези химически атаки с използване на зарин и хлор ужасяваха международната общност тъй като химическото оръжие може да нанесе огромни щети.

Биологичните оръжия представляват още по-катастрофална опасност за човечеството. Все повече напредва синтетичната биология, което е предпоставка за по-лесна злоупотреба с вредни патогени. В случай на бързо развиваща се пандемия, светът би бил изключително уязвим.

Катастрофално изменение на климата

7 начина, които могат да унищожат живота на Земята (ВИДЕО)

Панел от учени от ООН публикува доклад, в който се казва, че имаме само 12 години, за да поддържаме глобалното затопляне до умерени нива.

Прогнозите за ефектите от изменението на климата варират в зависимост от това, колко се затопля Земята. Нито един от сценариите не изглежда добре.

В най-добрия случай разглеждаме по-чести и тежки тропически циклони. Средночестотните прогнози включват загубата на по-голямата част от световните земеделски земи и източници на сладка вода, като големите крайбрежни градове като Ню Йорк и Мумбай завършват под водата. В най-лошия случай човешката цивилизация ще приключи.

Екологичен срив

7 начина, които могат да унищожат живота на Земята (ВИДЕО)

Екосистемите са биосистеми, тоест живи организми, като хора и животни, взаимодействащи с неживата среда, като въздух и вода. Екосистемите могат да се възстановят от причинените вреди от хората, но има точка на преодоляване, в която не могат. Според последните доклади по темата може да достигнем тази критична точка.

Езерото Чад в Западна Африка е пример за екологичен колапс. Шестдесет години суша, прекомерна употреба на вода и въздействието на изменящия се климат са намалили езерото с 90%. Мащабното му намаляване е повлияло неблагоприятно върху поминъка на над 40 милиона души в Чад, Нигерия, Нигер и Камерун, които зависят от него.

Пандемия

7 начина, които могат да унищожат живота на Земята (ВИДЕО)

Два пъти в съвременната история пандемии са завладявали света, убивайки приблизително 15% от населението за няколко десетилетия. Те се случват през 5-и и 14-ти век, но има сериозен риск, че едно ново инфекциозно заболяване може да предизвика друго огнище, особено с днешната градска и мобилна глобална популация.

Антибиотиците, най-голямата ни защита срещу болести, стават по-малко ефективни, тъй като някои щамове бактерии стават резистентни към тях. Резистентните на антибиотици бактерии причиняват около 700 000 смъртни случая годишно. Ако не развием нов напредък срещу антибиотичната резистентност, този брой се очаква да достигне 10 милиона до 2050 година.

Сблъсък с астероид

7 начина, които могат да унищожат живота на Земята (ВИДЕО)

Астероидите са скали, които се въртят около Слънцето и които понякога се сблъскват със Земята. Астероид, достатъчно голям, за да предизвика глобална катастрофа, удря Земята на всеки 120 000 години, смятат учените.

През 2011 г. НАСА обяви, че е картографирала повече от 90% от обектите в пространство с диаметър по-голям от 1 километър и че никой от тях няма да удари Земята. Но все още не знаем много за по-малките обекти, които макар и малко вероятно могат да предизвикат глобална катастрофа.

Изкуствен интелект

7 начина, които могат да унищожат живота на Земята (ВИДЕО)

Изкуственият интелект (AI) напредва бързо. Има често срещано грешно разбиране, че рискът от изкуствения интелект е, че той ще стане злобен. По-голямата опасност е, че той ще стане прекалено добър в работата си.

Последствията стават много по-плашещи, когато разглеждате оръжия за изкуствен интелект в ръцете на погрешен човек или държава притежаваща оръжия с изкуствен интелект.

източник: факти.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?