7 ранни симптома на рак, които често пренебрегваме

Ракът е заболяване, което колкото по-бързо бъде открито, толкова по-голям е шансът да бъде излекувано. Дори и туморът да е злокачествен, има шанс за лечение, стига да бъде открит бързо.

Но проблемът е, че много от тях се развиват "тихо", без сигнализиране - като симптоми на по-безобидни заболявания.

Обърнете внимание на тези симптоми: разбира се, те могат да бъдат проявления на нещо не много страшно, но ако ги имате от дълго време, не забравяйте да отидете на лекар.

Продължителна кашлица и дрезгав глас

В повечето случаи кашлицата няма нищо общо с рака. Но упоритата кашлица, съпроводена и с дрезгав глас, може да говори за рак на белия дроб. Посъветвайте се с лекар и си направете необходимите изследвания, за да изключите възможно туморно заболяване.

Промяна във функцията на червата

Ако чувствате трудности при изпразване на червата или изпражнението ви е по-голямо от обикновено, това може да говори за образувание, което пречи на нормалната функция на червата. Добре е да се обърнете към специалист, който да се увери, че всичко е наред. Разбира се, хубаво е да хапвате повече плодове и зеленчуци и по-малко червено месо.

Промени във функционирането на пикочния мехур

Първият и най-важен знак, който в никакъв случай не може да бъде пренебрегнат, е появата на кръв в урината. Това може да е проява на инфекция на пикочните пътища, но може и да предупреждава за рак на бъбреците.

Постоянна необяснима болка

Тежката или упорита болка не означава непременно рак, но за всеки случай това е добра причина да посетите лекаря си. Ако постоянно изпитвате болка във всяка област, дори и да не е много силна и да не пречи на ежедневния ви живот, бъдете сигурни, че това не е добър знак.

Кървене

Кървенето, което не е свързано с менструалния цикъл - е повод за незабавно консултиране с лекар. Много често по този начин се проявява ракът на маточната шийка или яйчниците. Кървенето от ректума може да е признак на тумор в червата. Като цяло, ако забележите кръв по бельото си - незабавно се свържете с лекар.

Отслабване

Не бързайте да се радвате, ако отслабвате без усилия - това често е симптом на всяко нарушение в работата на тялото. И, за съжаление, много често това може да означава развиващ се тумор, пише jenata.blitz.bg. Не забравяйте да се консултирате с лекар, ако теглото ви намалява, а вие не сте променили хранителните навици или начина на живот.

Трудност при преглъщане

Този симптом може да предупреждава за тумор на ларинкса, хранопровода или щитовидната жлеза. Във всеки случай, ако усетите бучка в гърлото си, не забравяйте да отидете на лекар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?