7 единици разлика между мъже и жени в МУ

Няма нито един приет с минималния сбор 24, последният в медицина не пада под 30

Над 7 единици стигна разликата между баловете на приетите мъже и жени на първо класиране в специалност "Стоматология" в Медицинския университет в Пловдив. Във "Фармация" на момчетата им е достатъчен бал, който е с около 6 единици по-нисък от сбора на последното прието момиче. А в "Медицина" кандидатите от двата пола са почти равностойни и разликата между последните в списъка е само една единица.

Първото класиране това лято е със сравнително високи балове, след като и резултатите на приемния изпит с два модула по биология и химия бяха по-високи от миналата година. 

Специалността на отличниците е "Медицина". Първите три приети жени са с максимален бал 36, което означава, че са с пълни шестици по химия и биология от изпита и в дипломата. Балообразуването става, като се удвоят бележките от двата модула по двете дисциплини на приемния тест и се прибавят оценките по химия и биология от гимназията. Последната приета е с 31,32. Пълен отличник е и първият приет сред мъжете, а чертата за останалите е теглена на резултат 30,30.   

Първокурсничките, които ще следват стоматология, са приети с балове между 35,76 и 32,08. Мъжете в тази специалност са със сбор от 34,62 до 24,65.

В специалност "Фармация" максималният бал за момичета е 35,02, а минималният - 30,92. За мъжете са съответно 33,76 и 24,50.

Само четирима от всичките приети на първи тур за редовно обучение по държавна поръчка в МУ-Пловдив са с бал под 25. Вече няколко години вузът прилага ограничения за последните класирани, като допуска минимален бал 24.
Записването на този етап от кампанията е от утре до 19 юли, като крайният срок за това в последния ден е 15 часът.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?