64 години затвор грози българи за трафик на мигранти

Баща и син от Габрово, собственици на камион, са заплашени да лежат дълго време в затвор в Гърция за трафик на мигранти, съобщава БТВ.

В края на 2016 г. Стефан Николов и Венцислав Манев, собственици на семейна транспортна фирма, обявяват за продажба техен камион. Явяват се купувачи. Венислав разказва, че отишли няколко души с много скъпа кола. Новият собственик е 44-годишният Янко Янков. Слаб, висок, мургав, бил припрян, защото камионът му трябвал спешно, разказва Милена Иванова. В следващите дни семейството отписва камиона от лиценза на фирмата и от данъчното, но Янко Янков не го пререгистрира, както изисква законът.

Пет дни след продажбата товарният автомобил е задържан в гръцкия град Александропулис с 27 нелегални имигранти в него. Вътре са и талоните на фирмата. Водачът твърди, че бил заведен дотам от София, за да прибере някаква стока. Закарват го с кола до автомобила, той се качва и пали за България. По пътя са се разтропали отзад в товарното помещение.

Отворил и почнали да слизат имигранти. Човекът, който го е водил, бил избягал. Дошла полиция и са ги задържали, обясни Стефан Николов. Как камионът е преминал през границата не е ясно, защото няма лиценз, а шофьорът който го е изкарал, няма трудов договор с транспортната фирма. Изненадващо, в края на март тази година Стефан и Венцислав получават призовка от гръцкия съд, за да им бъде повдигнато обвинение за подпомагане на трафик на нелегални имигранти в Гърция.

Минималната присъда, която ги заплашва, е 10 години затвор. Плюс 2 години на мигрант. 27 са били в камиона, по прости сметки – 64 години, каза Стефан Николов. Адресът на Янко Янков е във столичния квартал "Факултета". Майка му отрича синът й да е купувал камион.

Казва, че разпродал покъщнината, защото се дрогира. Стефан и Венцислав трябва да се явят в гръцкия съд във вторник. Страхуват се, че ще бъдат задържани. Това означава и синът ми, и мъжът ми да ги няма. Направо не съм на себе си. И от яд, и от гняв. Ако са виновни, да, да си понесат наказанието, а ние нямаме никаква вина, обясни Милена Иванова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?