582 809 българи без джипи и пътуват с километри

Личните лекари – застрашаващ вид, средната му възраст е 60 г.

Съсловието на общопрактикуващите лекари застарява. Средната им възраст в страната вече е 60 години, съобщава пред "Монитор" доц. Любомир Киров - председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

В някои населени места работят и джипита на по 76 години. Такъв случаи има в Мездра и още няколко селища във Врачанска област. Тя и още Софийска и Габровска област са местата, където населението е осигурено с лекари.
От 6000 лични лекари през 2000 година, когато стартира здравноосигурителната реформа, към момента те са не повече от 4200, пресмята доц. Киров.

Простата сметка показва, че 582 809 души нямат доктор и пътуват километри за всяка рецепта.

 

Четиристотин и двадесет кабинети на общопрактикуващи лекари са празни не само в трудно достъпните села с под 500 жители, но и в някои градове. Това означава, че всяко 12-то населено място няма джипи.

Общо 5304 са селищата в страната, от тях градовете са 253, а селата – 5 051. Джипитата категорично отказват да отидат в тях, независимо от бонусите, които държавата им отпуска за работа в отдалечени места.

Според националната здравна карта лекарските практики са разписани така, че един личен лекар да обслужва средно около 1200 души население - от 900 до 1500 души. За неблагоприятни се смятат тези с жители по 200 – 300 души, също и отдалеченост на лекарската практика на повече от 15 км от друга или от филиал на спешната помощ, или на разстояние по-голямо от 30 км от болница. В такива случаи смелчаците да открият кабинет получават бонуси.

"300 лева отгоре не решават проблема. Пак няма да отиде лекар, защото в обезлюдените селища той не може да се развива. Дори да му плащат повече, няма уреден транспорт, нито работа за съпругата му и училище за децата", казва доц. Киров.

Затова по думите му в селищата с до 500 души население е немислимо джипи да открие кабинет. Причината е, че с парите от Националната здравноосигурителна каса за толкова малко пациенти той не би могъл да оцелее физически. 1,40 лв. заплаща НЗОК за всеки записан при доктора. Сумата е с 6 ст. повече от тази година, което бе постигнато след многократно настояване от страна на сдружението.

Финансово-осигурителната институция заплаща отделно за всеки преглед, пуснато изследване, направление и консултация. Общият бюджет на касата по перо общопрактикуващи лекари за 2019 г. е 225 млн. лева.

"За да се реши проблемът, трябва да се даде не само адекватно заплащане на колегите, но и кабинет без наем, общината да поеме някои от консумативите и най-важното условия за семейството и неговото професионална израстване", категоричен е председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?