5761 седмокласници на матура по математика

5761 седмокласници се явяват на матура по математика в Пловдивска област днес. Тази година изпитът ще започне в 9 ч., като учениците трябва да са заели местата си до 8:30. Освен това те трябва да носят със себе си линия, пергел, транспортир, молив, триъгълник и гума.

 


Учениците ще пишат вече с черен химикал. В предишните години на матурите с черен пишеха само 12-класниците, а със син – 7-класниците. Промяната се налага, тъй като работите на учениците ще се проверяват електронно и ще бъдат сканирани. Баркодът на изпитните бланки ще бъде на всяка една страница. По този начин подрастващите няма да могат да разменят страниците си.

 


Те ще работят по 25 задачи, като 17 от тях са тестова част. В 5 от задачите пък учениците ще трябва да напишат свободни отговори без да привеждат своето решение. Последните 3 също са със свободен отговор. Там обаче седмокласниците ще трябва да се аргументират как се стига до решението на задачата. Изпитът ще продължи 150 минути. За учениците със специални образователни потребности той ще е до 80 минути над определеното време.

 


Резултатите ще са готови до 27 юни, а от 3 до 5 юли ще се подават заявленията за участие в класирането за гимназиите.

 


Бележките им пък ще определят в кое училище ще продължат да се учат. Седмокласниците се борят за 88 профилирани и 148 професионални паралелки в гимназиите. Данните показват, че децата са с 375 по-малко от местата, ако паралелките се напълнят с по 26 ученици като е по норматив. Броят на профилираните паралелки е запазен, а професионалните са с 34 повече.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?