50 платени визионери чакат Фънки и Амебата да пълнят града

Приходите от гостите, посетили Пловдив за ЕСК, засега не стигат само за заплатите на чиновниците във фондацията

Три месеца след официалния старт на Европейска столица на културата се разбра, че единственото събитие, което има реален потенциал да напълни града с туристи, е традиционният рокфест Hills of Rock.

Той обаче се провежда от години и не е нещо уникално в програмата на "Пловдив 2019". Същото се отнася и до другите събития с потенциал да привлекат многобройна публика - Капана фест, Нощта на музеите и Opera Open. От туристическия бранш признават, че не са усетили никакво раздвижване в бизнеса си и нови гости, дошли в Пловдви заради ЕСК.

Така дузините визионери, специалисти по маркетинг, реклама и ивенти в общинската фондация, на практика разчитат Фънки и Амебата да отсрамят града и да го напълнят с гости.   

В такъв случай обаче възниква въпросът с какво се занимават всичките 54 служители и началници, повечето от които са на щат във фондацията вече трета година.

И дали заплатите им, които на месец надхвърлят 66 000 лева, не са повече от приходите в градската икономика, за които допринася продуцираната от тях програма.

Всъщност заплатите във фондацията също са тъмна Индия. Досегашните опити да разберем на колко се разписват петимата началници удрят на камък. Оперативно ОФ "Пловдив 2019" се ръководи от Кирил Велчев (изпълнителен директор) и Светлана Куюмджиева (артистичен директор).

Още трима ресорни заместници подкрепят работата им - Радост Иванова (зам.- директор с ресор „маркетинг и реклама”), Гина Кафеджиян (отговаряща за програмата) и Виктор Янков (с профил „Международна дейност”).    

Следват дузини експерти и специалисти, които трябва да запълнят щата, за да може годишният фонд "Работна заплата" да достигне планираните 800 000 лева.

В края на февруари на сесия на Общинския съвет бе поискана детайлна разбивка на това кой срещу какви суми се разписва. Тогава изпълнителният директор Кирил Велчев категорично отказа подобна информация.

В действителност самата фондация не е задължена да оповестява възнагражденията си и няма законов механизъм, по който да бъде изискана подобна информация. Средствата за заплати във фондацията обаче все пак идват от общинския бюджет на Пловдив, който се попълва от нашите данъци.

За успешното реализиране на проект от мащабите на ЕСК няма рецепта. Идеята на това общинска фондация, а не друго юридическо лице да организира и провежда събития обаче е точно в това обществото ще има пълна представа за това как се изразходват публичните средства.

И понеже според договора за домакинство голямата част от сметката за ЕСК е платена именно със средства от общинския бюджет, най-логичното е Общинският съвет да има право да изисква детайлен отчет за приходи и разходи.  

Другото отново е според модерния напоследък рефрен - може и да не е морално, но нали е законно...  /Марица.бг

Очаквайте още по темата на "Марица"

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?