Подай сигнал

5 села стягат фестивал на дивите цветя

Регион

от Петя Гайдарова 232 прегледа 0

5 села стягат фестивал на дивите цветя

Едно от най-атрактивните летни събития в Родопите - Фестивалът на дивите цветя, готви куп събития около Еньовден в селата в Арденското корито. В програмата си включва огромна палитра от събития както за любителите на дивата природа, така и за почитателите на родопската култура, ястия и фолклор.

В месеца на билките и самодивите фестивалът предлага, чрез богатство от цветове, музика, аромати и приключения, на всеки да се потопи в магията на Родопите, когато планината е най-пищна в цветовете си. Организатори и все повече участници отдават почит към значимостта на дивите цветя във всичките им аспекти - цветята като символ и част от древни ритуали, като билка, като аромат, като храна, като вдъхновение за изкуството и като извор на естетическа наслада.

Седмото издание на фестивала започва на 21 юни с концерт на таланти от различни поколения в село Смилян. На следващия ден стартира VII Фолклорен събор „Изворен глас“ в Смилян, в който освен надпяване и надиграване, за първи път ще има и надпревара на разказвачите на истории на родопски диалект, съобщи Илия Годев от организаторите на феста. Същия ден в Посетителския информационен център в Смилян ще се открие ателие "Чудеса от хартия - да си направим родопски крем".

От 22 до 24 юни в съседното село Киселчово ще се проведе и ателие "Еньовденски изцеления", а в село Арда на 23 юни ще има дегустация на билкови напитки. В граничното село Горна Арда пък по традиция ще се представят обичаите по Еньовден в "Еньовденска магия". В Смилян и Горна Арда ще се проведе и двудневен тур "Еньовден в Родопите" и кулинарно ателие. На 24 юни Горна Арда ще е домакин и на базар на билки и местни храни, а на 25 юни в село Могилица, известно с Агушевите конаци, ще има ателие "Символите на Могилица". На 26 юни в Смилян отново ще се съберат да почетат дивите цветя, този път в работилници за килимчета от вълшебни цветя. Сред атрактивните събития от феста са също преходи с приключения с растения в каньона на река Есенна, атрактивният за фотографите ботанически тур "Фотоприключения в Горното поречие на р. Арда" в края на юни и велотур "Открития в Горното поречие на р. Арда" от 7 до 9 юли.

"Родопите се отличават с богатия свят на дивите си цветя, много от които - лековити и ароматни. Планината е убежище на много интересни и красиви растения, част от които са открити за първи път именно тук и са станали съименници на планината по стара ботаническа практика сред учените. Над 20 са видовете, носещи в латинското си определение името на планината. Сред тях са родопските теменужка и великденче, еньовче, родопският крем, родопските люцерна и ръж, родопско омразниче, родопско омайниче, родопска горска майка, спиращата дъха родопска орхидея и още много други редки и интересни растения", разказа Годев.

Коментари